Henk Bezemer van de Rabobank, Paulien Folkerts van Artex en Mannes Westra van Kopwerk Bibliotheken kunnen verder praten.
Henk Bezemer van de Rabobank, Paulien Folkerts van Artex en Mannes Westra van Kopwerk Bibliotheken kunnen verder praten. Foto: Gerard Timmerman

Belangrijke stap

'Een belangrijk stap', zeggen Paulien Folkerts van Artex, Mannes Westra van Kopgroep Bibliotheken en Henk Bezemer van de Rabobank over het positieve raadsbesluit. 'Dit draagvlak was nodig om verder te kunnen. We zijn er nog niet, nu begint het echt.'

Bij de verhuizing naar de Groeneplaats snijdt het mes aan meerdere kanten. In de huidige behuizingen is het niet alleen behelpen, de bestaande onderkomens vergen ook groot onderhoud. Aan de Groeneplaats komt het Centrum voor Kunsten op een plek die veel beter zichtbaar is, in een veel beter geoutilleerd pand, waarin de samenwerking tussen Artex, de Openbare Bibliotheek en mogelijk de Historische Vereniging veel synergievoordelen biedt. Ook geeft het meer reuring in het centrum, waar ook ondernemers profijt van kunnen trekken.

Maar om een bankgebouw om te vormen tot een centrum voor kunsten en een openbare bibliotheek, daar komt wel wat voor kijken. Paulien Folkerts: 'Het is een mooi, diep pand, op een mooie locatie. Maar ook met een voor dit gebruik ongeschikte indeling. Er moet behoorlijk wat aan gebeuren.' De indeling gaat volledig op de schop en de akoestiek moet beter. Belangrijk element is het zogeheten Vestzak theater, een multifunctioneel podium, geschikt voor optredens, uitvoeringen, demonstraties en lezingen. Streefdatum is om voor in de zomer van 2015 te verhuizen. Paulien: 'Dat lukt alleen als we heel stevig doorpakken.'

De twee ton die de gemeente bijdraagt lijkt een heel bedrag, maar is lang niet toereikend voor de verbouwing die naar schatting anderhalf miljoen gaat kosten. Paulien: 'De subsidie van de gemeente is wel van groot belang. We hebben gesproken met andere fondsen. Die staan welwillend tegenover een bijdrage, op voorwaarde dat ook de gemeente meedoet.'

De grotere zichtbaarheid van Artex zal er volgens Paulien aan bijdragen dat vakantiegangers het centrum voor kunsten beter weten te vinden. Door het aanbieden van allerlei activiteiten, zoals workshops schilderen, kan deze groeiende markt veel beter worden bediend, wat voor Artex extra inkomsten oplevert.

Mannes Westra, directeur van de Openbare Bibliotheek, ziet veel voordelen. 'We kunnen onze middelen daar veel beter inzetten dan nu. We zijn nu maar dertig uur in de week open omdat er vrijwel altijd twee medewerkers nodig zijn. Als we samenwerken met Artex is het gebouw toch al open en volstaat één medewerker. Daardoor kunnen we de hele dag open zijn, bijvoorbeeld van 10.00 tot 20.00 uur en zelfs op zaterdag tot 16.00 uur. Mensen komen niet meer aan de vaste deur en stellen dat erg op prijs. Geld dat we besparen kunnen we inzetten voor een jeugdboekenbus voor de scholen in de buitendorpen.' Er is nog een belangrijk voordeel. Westra: 'Nu zitten we op onszelf en komen mensen speciaal voor de bibliotheek. Op de Groeneplaats, met andere activiteiten om ons heen, wordt ons bereik veel groter. Onze functie wordt steeds breder, ook op digitaal gebied. We krijgen een rol in de distributie van E-boeken, er komt een nationale bibliotheek catalogus en er komt heel veel extra informatie.' Het gebouw aan de Drijverstraat, dat eigendom is van de bibliotheek, zal worden afgestoten.

Folkerts en Westra hopen dat de Historische Vereniging (HV) meedoet. Westra: 'De HV is voor ons een heel natuurlijke partner. We hebben veel raakvlakken. In Den Helder werken de bibliotheek en de Historische Verenigingen goed samen. Ze organiseren veel activiteiten die goed worden bezocht.' Lezingen of andere avonden kunnen worden gehouden in het vestzak theater.

Henk Bezemer, directievoorzitter van Rabobank Noord-Holland Noord: 'Wij zien duidelijk het maatschappelijk belang en denken en doen graag mee. Ook verwacht ik dat dit in het centrum veel economische spin-off zal geven. Er komen straks de hele dag mensen langs de winkels. Het bankgebouw is voor ons te groot geworden. We hoeven niet midden in het centrum te zitten, maar wel redelijk centraal in Den Burg. We willen goed bereikbaar zijn, met voldoende parkeergelegenheid. We kijken ook naar andere partners. Een combinatie van functies in één gebouw is een goede mogelijkheid. De financiële sector, maar je kunt het ook breder trekken.' Bestaande of nieuwbouw zijn beide een optie. Alternatieven zijn al aangeboden. Maar een andere vestiging komt alleen in beeld als met Artex en de Openbare Bibliotheek tot definitieve overeenstemming kan worden gekomen. 'Als het niet doorgaat, dan blijven we op de huidige plek.' Hij benadrukt dat de Rabobank sowieso op Texel blijft. (GT)