Het wad zorgt vaak voor mooie plaatjes, zoals hier Den Helder vanaf Texel in februari 2012.
Het wad zorgt vaak voor mooie plaatjes, zoals hier Den Helder vanaf Texel in februari 2012. Foto: Evalien Weterings

48 jaar in 48 seconden cadeau voor de waddenvereniging

De Waddenvereniging is jarig en bestond gisteren precies 48 jaar. Wat ooit begon als een protest van een jonge wadloper tegen de plannen om de Waddenzee in te polderen, is uitgegroeid tot een landelijk toonaangevende vereniging. Om dit te vieren heeft de vereniging een wedstrijd uitgeschreven.

'Feliciteer de Waddenvereniging en trakteer alle liefhebbers van de Waddenzee met 48 seconden van uw mooiste film- of fotomomenten', schrijft de vereniging in een persbericht. Ook voor veel Texelaars is dit een uitgelezen kans om hun beelden te delen. De waddenvereniging is op zoek naar de mooiste 48 seconden van uw mooiste luchten, uw weerspiegelingen, uw belevingen van eb en vloed, uw kwelders en duinen of uw ontmoeting met fauna of flora. De mooiste inzending krijgt een lidmaatschap voor een jaar van de Waddenvereniging cadeau. De makers van de film De Nieuwe Wildernis over de Oostvaardersplassen, richten wellicht hun camera's de komende jaren op het waddengebied. De natuur heeft hier al eeuwen de ruimte, ondanks pogingen van de mens om de krachten in te dammen. Wind en water, eb en vloed bepalen iedere dag opnieuw het uiterlijk van de Waddenzee. Mensen die mee willen doen moeten voor 24 oktober hun inzending, een filmpje van 48 seconden aan gemonteerde waddenbeelden, opsturen naar info@waddenvereniging.nl. De mooiste filmpjes worden op het You-Tubekanaal van de Waddenvereniging gezet. Op donderdag 24 oktober maakt de Waddenvereniging de prijswinnaar bekend.

Young 4 Ever

Stichting Young 4 Ever draait op vrijdag 18 oktober aanstaande in jongerencentrum Time out in Den Burg een film. Jeugd vanaf twaalf jaar is van harte welkom vanaf 20:00 uur. Er is gratis popcorn aanwezig en de film wordt vertoond op groot scherm, geluid gaat over de geluidsinstallatie wat zorgt voor een optimale filmbeleving.

Strijd om de Waag

Zeven partijen hebben een plan ingediend bij de gemeente voor een nieuwe bestemming van het Waaggebouw - nu in gebruik als openbaar toiletgebouw- op de Vismarkt in Den Burg. Initiatiefnemers hadden tot afgelopen maandag de tijd om hun plannen bij de gemeente in te dienen.

Een kiescommissie heeft woensdag besloten welke vijf ideeën doorgaan. Welke dat zijn kon een persvoorlichter van de gemeente nog niet vertellen, omdat de deelnemers zelf pas op 28 oktober bericht krijgen. De partijen die de eerste selectie overleefd hebben presenteren hun plannen op 4 november aan de gemeente. Op 20 december wordt bekend wie de winnaar is van de strijd om De Waag.

Volgens de gemeente kan een nieuwe bestemming een belangrijke bijdrage leveren aan het versterken van de levendigheid en bedrijvigheid in het centrum. De gemeente is voornemens het gebouw – dat als rijksmonument gemeentelijk eigendom blijft - te verhuren aan een marktpartij. In de wandelgangen gonzen bestemmingen als een overdekt terras, een streekproductenwinkel en een dependance van het vvv-kantoor. Wat het daadwerkelijke idee is, is dus nog even afwachten.