Gratis entree voor Texelaars met zelfgebakken appeltaarten.
Gratis entree voor Texelaars met zelfgebakken appeltaarten. Foto: Archief Texelse Courant

Texels appeltaartenfestijn

Op Landgoed de Bonte Belevenis wordt dinsdag 22 oktober het Texelse Appeltaartenfestijn gehouden. Iedereen met een zelfgebakken appeltaart heeft gratis toegang. Het begint om 14.00 uur.

Er zijn workshops appeltaarten bakken, er kan worden geproefd van de appeltaarten en men komt van alles te weten over de ingrediënten: appels, meel en suiker. Van 12.00 tot 13.00 uur en van 15.00 – 16.00 uur vertelt fruitteler Kees Keyser over de Texelse appels die hij teelt op Molenbuurt. Er worden op ambachtelijke wijze appels geperst tot heerlijk en eerlijk appelsap. De molenaars van Traanroeier in Oudeschild vertellen over het Texels meel dat zij malen, bezoekers kunnen zelf malen en er wordt Texels meel verkocht.

Bij geschikt weer worden buiten pannenkoekjes en broodjes gebakken. Het Appeltaartenfestijn wordt gehouden in samenwerking met 't Wilde Keukentje.

De zelfgebakken appeltaarten, met een minimale doorsnede van twintig centimeter, kunnen tot 14.00 uur worden ingeleverd. Om 16.30 uur volgt de prijsuitreiking. De winnaar maakt onder meer kans op een kist Texelse appels.