Drenkeling geborgen

Marineduikers van de mijnenveger zr.ms. Schiedam hebben dinsdag een derde lichaam geborgen uit het wrak van het bewakingsschip Maria.

Het is vermoedelijk het lichaam van het laatste bemanningslid, een 25-jarige Indonesiër. Die werd sinds de aanvaring met de TX68 op maandag 7 oktober nog vermist. Twee opvarenden werden direct na de aanvaring door de TX68 uit de Noordzee gered. Drie opvarenden, twee Filippijnen en één Indonesiër werden vermist. Marineduikers vonden vorige week de Filipijnen en dinsdag de Indonesiër.

Vissers zijn boos op de Kustwacht. Terwijl veel kotters die nacht hielpen met zoeken, bleef de Barend Biesheuvel van de Kustwacht aan de kant. Maar de volgende morgen controleerde de Kustwacht met ditzelfde schip wel kotters die de hele nacht aan de zoekactie hadden deelgenomen. Een brief hierover aan het ministerie is ondertekend door Koos Boersen van de TX94 en Thijs Vonk van de TX1 en hun bemanning. Ze zeggen namens veel vissers te spreken. Volgens de Kustwacht is besloten te zoeken met de hulp van reddingboten en helikopters, omdat die sneller en wendbaarder zijn. Dat de Barend Biesheuvel die ochtend is ingezet om schepen te controleren is volgens de Kustwacht een gevolg van de opdracht van de Voedsel- en Warenautoriteit om een bepaald aantal schepen per jaar te controleren.