Openbaar Vervoer nieuwe stijl moet vooral makkelijk zijn 

Het nieuwe systeem van openbaar vervoer dat komend voorjaar van start gaat moet vooral makkelijk zijn. Want dan stappen ook mensen voor wie het niet noodzakelijk is in de bus. Alleen als er voldoende passagiers zijn, heeft het toekomst.

'De reiziger moet zich klant voelen in plaats van gebruiker', stelde Ed Ram van bureau Flowresulting dat tot taak heeft dat het openbaar vervoer nieuwe stijl daadwerkelijk 'landt' op Texel. Gemak voor de reiziger is volgens Ram de belangrijkste factor voor succes. Hoe kunnen we het openbaar vervoer zó makkelijk mogelijk maken, is een vraag waarover de betrokkenen diep hebben nagedacht. Vandaar de 120 extra opstappunten, zodat de bus dichtbij stopt. Maar ook goede en logische verbindingen, één tarief, reserveren en betalen op meerdere manieren. Herkenbaarheid van busjes en chauffeurs en goed gastheerschap, zowel van de chauffeurs als van de mensen op de regiecentrale. Eén factor is niet makkelijk: dat je vooraf, minimaal een uur, moet reserveren. Bellen, mailen, whatsappen of op andere wijze vooraf bespreken, vormt volgens criticasters van dit systeem de bottleneck. Maar ervaringen met vervoersdiensten elders in het land voor WMO- en ander vervoer, leren dat dit helemaal geen probleem is. In het oosten van het land reserveert van de 65-plussers zelfs 80 procent online. 'Als je het maar makkelijk maakt.' Er is nog een Achilleshiel: de bereikbaarheid van de centrale. Als bellers op piekmomenten te vaak een ingesprektoon treffen, dan haken ze af. Dit probleem moet onder meer worden getackeld met een automatisch terugbel systeem.

Je kunt alles nog zo goed organiseren, als de Texelaars het niet omarmen, is het kansloos. 'Je gelooft er in of niet, je kunt niet een beetje zwanger zijn', zei Ram. Zijn redenering is dat als Texelaars enthousiast over het openbaar vervoer vertellen, onze gasten er gebruik van gaan maken. 'Als jullie er niet trots op zijn, dan ga je niet die massa krijgen die nodig is. Dit is een pilot waar je vol voor moet gaan.' Met name horeca- en logiesbedrijven spelen een belangrijk rol in de promotie. Bart Elderenbosch van Flowresulting gaat bij ondernemers langs om hun vragen en wensen in kaart te brengen.

En dan de vraag: Waarom zou dit OV-systeem het wél redden, terwijl de Teletaxi destijds ophield te bestaan? Initiatiefnemer Jaap Boon: 'Taxi Grootjes had destijds tegenstand van Connexxion en andere vervoerders. Nu staat Connexxion zelfs de vervoerscijfers af. De Teletaxi kreeg geen subsidie, hier levert de provincie wél een forse bijdrage.' Het betreft provinciegeld dat tot dusver naar Connexxion ging. Met een extra bijdrage voor de regiecentrale en de campagne. Openbaar vervoer is altijd een schip van bijleg, maar op deze manier hoopt de provincie het geld effectiever te besteden.

Projectleider Florien Molendijk schetste hoe de provincie sinds 2007 steeds meer geld in het OV stopt, terwijl het gebruik rechtevenredig is afgenomen. En dat het geld niet optimaal wordt besteed. '75 procent van het budget gaat naar 90 procent van de reizigers. Een kwart dus naar die 10 procent. Op Texel is het nog meer uit balans: 66 procent van de subsidie gaat naar 33 procent van de reizigers.

Wat gaat er gebeuren met de chauffeurs van Connexxion als twee van de drie buslijnen verdwijnen? 'We proberen een passende oplossing te vinden', aldus een woordvoerder van Connexxion. Dat kan betekenen dat de buschauffeurs aan de overkant gaan rijden of wellicht binnen de pilot aan de slag kunnen.