Voor €3,- per busrit over het hele eiland 

Het tarief voor het openbaar vervoer op Texel wordt in het nieuwe systeem drie euro. Komend voorjaar start de tweejarige pilot Beter Openbaar Vervoer Texel, dat nog een andere naam krijgt. Het succes zal vooral afhangen van de mate waarin toeristen er gebruik van maken.

Vertegenwoordigers van de provincie, Connexxion en andere betrokkenen kwamen maandag naar het eiland om de huidige stand van zaken te presenteren. Zeker is dat taxi- en busonderneming TBO-Texel meedoet en Texeltours, met anderen wordt nog onderhandeld. Zij zetten permanent een aantal taxibusjes in en als de vraag daartoe aanleiding geeft, extra busjes of personenwagens. Lijn 28 tussen de veerboot en De Koog blijft rijden, mogelijk zelfs als verlengde bus. Deze lijn wordt volgens de provincie dermate veel gebruikt, dat kleinere busjes in colonne heen en weer zouden moeten. Enthousiaste geluiden klonken vanuit De Cocksdorp, waar de bus 's morgens op twee en 's middags vier keer op vaste tijden naar Den Burg rijdt. Speciaal voor scholieren, de tijden sluiten aan op de lesuren, wat momenteel niet het geval is. Ook niet-scholieren kunnen hiervan gebruik maken. De bus rijdt in principe dezelfde route als nu lijn 29, dus via Oosterend en Oudeschild. Maar niet noodzakelijk, als het zo uitkomt, zal het busje ook rechtstreeks naar Den Burg rijden. Cocksdorpers hebben meer reden om uit te kijken naar de start. Voor €3,- kunnen ze straks naar de boot worden gebracht of vv. Nu wordt er per rit €5,52 van de chipkaart afgeboekt. Waar zij bijna de helft goedkoper uit zijn, betalen Hoornders, die nu nog €1,78 afrekenden, bijna het dubbele voor een ritje naar de veerhaven.

De keus voor één tarief voor héél Texel is gemaakt om het voor de gebruikers duidelijk te maken. De hoogte van het bedrag is gemaakt op bedrijfseconomische gronden. Door de bank genomen zijn de OV-gebruikers wat duurder uit, nu is de gemiddelde prijs voor een kaartje €2,50. Overigens komen er voor regelmatige gebruikers wel kortingsregelingen of goedkopere meerrittenkaarten. Gebruikers worden niet voor de deur afgehaald of gebracht, maar er komen verspreid over het eiland wel 120 extra opstapplaatsen. Meestal een stuk dichter bij huis of bestemming. Geen opvallende obstakels, zoals langs de Pontweg, eenvoudig, maar herkenbaar. Ook geen verhoogde instapplaatsen, voor mensen die slecht ter been zijn komt desgevraagd een aangepast busje. Het betreft hier geen zorgvervoer, dat loopt via de WMO.

Belangrijk is wel dat je moet bellen, whatsappen, mailen of op een andere manier moet afspreken met de centrale om te worden opgehaald. Minimaal een uur van te voren. Die tijd heeft de regiecentrale wel nodig om ritten te combineren en af te stemmen. Het betekent niet dat je een uur moet wachten op de halte. Op het moment van contact wordt een tijdstip afgesproken. Je kunt dus ook langer van tevoren bellen of zelfs voor meerdere keren tegelijk reserveren. Wie tijdig belt heeft vervoersgarantie. De busjes rijden van de eerste tot de laatste boot, daarna nemen taxi's het over.

Meer op pagina 3.