zeldzame knorrepos in fuik van NIOZ

 

Een bijzonder vangst in de komfuik van het NIOZ in het Marsdiep, vissenonderzoeker Hans WItte trof een zogenoemde knorrepos in zijn netten aan. Het dier komt zelden in de noordelijke zeeën voor.

De vis, in Amerika Atlantic croaker genoemd, is voor het eerst in de buurt van Texel gevonden. 'Hij deed zijn naam eer aan en knorde er op los' vertelt Hans Witte op de site van Ecomare. Deze vissen leven normaal langs de Atlantische kust van Noord-Amerika. De larfjes zijn waarschijnlijk meegekomen met het water dat voor de balans in schepen wordt gepompt. Nu wordt er heel af en toe ook één in Nederland gevonden.

De Nederlandse naam is gegeven door onderzoekers die het exemplaar uit het Noordzeekanaal in 2004 in handen kregen. De vis lijkt best veel op de echte pos, de kleinste vertegenwoordiger van de baarsachtigen in Nederland. Daarnaast knorde het dier zo hard, dat je het op meters afstand kon horen. Zo was de naam 'knorrepos' snel gekozen.De knorrepos uit de komfuik zwemt nu in het aquarium van het NIOZ. Hoewel ze hier blijkbaar wel kunnen overleven, worden ze maar heel zelden gevonden in de Nederlandse wateren.