De nautisch getinte vacature voor de nieuwe gemeentesecretaris/algemeen directeur inspireerde onze cartoonist tot deze tekening.
De nautisch getinte vacature voor de nieuwe gemeentesecretaris/algemeen directeur inspireerde onze cartoonist tot deze tekening. Foto: Josephine

College op zoek naar 'een soort Piet Zoon'

Loods, gezagvoerder en een stevige persoonlijkheid. Niet het profiel voor een TESO-kapitein, maar van de nieuwe gemeentesecretaris/algemeen directeur. Opmerkelijk: het 'boegbeeld' wordt een 'netwerker die midden in de Texelse samenleving staat'.

 

De advertentie vrijdag in deze krant, die verwees naar de website van bureau K+V, geeft aardig inzicht in de ambitie van de gemeente: bestuurlijk zelfstandig blijven 'met een groeiend en zwaarder takenpakket (met name op het sociale domein). Intensivering van samenwerkingsverbanden staat hoog op de prioriteitenlijst. Daarbij is de blik twee kanten op gericht: relaties met de gemeenten in Noord-Holland en het Waddenberaad.

'Texel heeft als doel een compacte, fitte en snelle organisatie te worden.' Tegelijk met de verandering van de structuur gaat het om de organisatie- en werkcultuur. 'Regie- en waarden gestuurd werken vormen hier de sleutelbegrippen.' Deze cultuur kenmerkt zich door 'loslaten in plaats van vanuit controle werken'. Er wordt een groot beroep gedaan op het nemen van eigen verantwoord van de medewerkers. 'Het gaat om brengen in plaats van halen, de organisatie en haar medewerkers zijn extern gericht en het gaat over het algemeen belang in plaats van het eigen belang.' Voor de profielschets is input geleverd door de organisatie en de gemeenteraad, de eindverantwoording berust bij het college. Enkele competenties: Academisch werk- en denkniveau, ervaring als manager bij de overheid, ook opgedaan bij veranderprocessen en gevoel en inzicht voor politiek-bestuurlijke verhoudingen en bekend met bestuurlijke processen. Opmerkelijk is de opmerking: een netwerker die midden in de Texelse samenleving staat. Betekent dit dat het college op zoek is naar en Texelaar? Dat zou een trendbreuk zijn. De mensen die eerder als gemeentesecretaris/algemeen directeur aan de slag gingen, kwamen van elders. Cock van Wijngaarden (2007-2012) kwam uit Winsum, Gert-Jan Jongkind (2004-2007) uit Amsterdam en Piet Zoon (1986-2003) uit Koudekerke aan de Rijn. 'Het hoeft geen Texelaar te zijn', zegt wethouder Hennie Huisman, verantwoordelijk voor personeelsbeleid. 'Het kan best zijn dat er geschikte Texelaars zijn en die moeten ook absoluut solliciteren, maar we gaan ervan uit dat het iemand van buiten wordt. We zoeken namelijk iemand met ervaring. Maar het moet wel een netwerker zijn, iemand die zich laat zien, onder meer bij maatschappelijke instellingen. Midden in de Texelse samenleving dus, niet iemand die naar binnen is gericht. Een soort Piet Zoon, die heel goed wist wat er in de samenleving speelde, overal aanwezig was en zijn oor te luisteren legde.' Huisman benadrukt dat de profielschets niet is toegeschreven naar een bepaalde persoon, zoals in bepaalde kringen wordt beweerd. 'We hebben niemand op het oog. Voor de functiebeschrijving hebben we gebruik gemaakt van het standaard profiel van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). Daar hebben we aan toegevoegd dat de persoon zich actief laat zien in de Texelse samenleving.' Waar Piet Zoon, die ook actief was in Provinciale Staten, zich veel naar buiten richtte, waren zijn opvolgers vooral naar binnen gericht. Huisman verwacht dat de selectie een paar maanden in beslag zal nemen. 'De persoon die het wordt heeft waarschijnlijk ook te maken met een opzegtermijn van twee tot drie maanden en tijd nodig zich in te werken.'