Bewoners van Nesland: 'Dit zijn woningen voor de toekomst' 

Je moet maar durven: een nieuwe woning kopen, die nog moet worden gebouwd, terwijl je oude woning nog moet worden verkocht. Waarvan het bestemmingsplan nog moest worden gemaakt en de grond nog aangekocht.

Deelnemers aan CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) project Woonstede Nesland hadden er alle vertrouwen in. Zij namen de stap en plukken er nu de vruchten van. De komende weken nemen de eerste acht 'maten' hun intrek in dit vernieuwende woonproject, hun oude woningen zijn verkocht.

Ze komen in exclusieve woningen. Want woonstede Nesland is zelfs voor Nederlandse begrippen bijzonder, zo niet uniek. 'Woningen voor de toekomst', zeggen de bewoners zelf. Niet zonder trots, want ze hebben zelf uitgebreid mogen meedenken en beslissen over hun nieuwe woonstek. Aan de buitenkant zie je dat onder meer aan de kleur en de vorm. Ze mochten zelf beslissen over welke steen, zelfs over de kleur van de voeg en de kozijnen. Dat smaken verschillen, zie je van afstand. Bijna geen steen hetzelfde. Die keuzevrijheid is één van de redenen waarom de senioren kozen voor Nesland. Maar ook omdat de huizen onderhoudsarm zijn, gelijkvloers, energiezuinig en duurzaam. Eigenlijk alles wat je hartje begeert. Voor het zover was moesten ze wel eerst hun handtekening zetten, een besluit waar menig ander tegenaan hikte. 'Je kunt niet eeuwig blijven wachten', zegt Aard Zegers, 'want dan kan je kans zomaar voorbij gaan'. Ook niet wachten tot je echt oud bent. Want bouwen vergt nu eenmaal een lange adem. Drie jaar geleden, tijdens de manifestatie Langer Zelfstandig Wonen, ontstond het idee voor Nesland, met destijds als trekker Ger Praamstra. De toenmalige ANBO-voorzitter schoof aan tafel met Paul Buijsman van Duin Bouwbedrijf en samen met Leenders Architecten en de Rabobank werd dit plan voor 34 woningen geboren. Mét maximale keuzevrijheid voor de bewoners, maar zonder projectontwikkelaar, waardoor de kosten voor de kopers beperkt konden blijven en de aannemer evengoed een paar centen kan verdienen. Ze moesten met elkaar wel even het wiel uitvinden. 'Zonder Paul (Buijsman) was het niet gelukt', zeggen de maten uit de grond van hun hart. 'Hij heeft heel veel werk gedaan dat buiten zijn verantwoordelijkheid valt.' Anders gezegd: hij heeft niet alleen zijn nek uitgestoken, maar zich ook uit de naad gelopen. Er is veel kennis naar het eiland gehaald, op het gebied van duurzame toepassingen, klimaatbeheersing, duurzame toepassingen en zorg. Als bewoners in de toekomst hulpbehoevend worden, dan kunnen ze de benodigde apparatuur zo aansluiten, de leidingen liggen er al.

Een flinke hobbel vormde het bestemmingsplan. 'Er was niets', vertellen de bewoners en de gemeente had geen tijd. Een nieuw project, ook voor de ambtenaren. Die hadden de handen toch al vol, tijd ontbrak. Jan Commijs sprong bij, uiteindelijk heeft Nesland zelf het bestemmingsplan gemaakt, een plan dat zelfs als 'blauwdruk' dient voor bestemmingsplan Den Burg, vertellen de maten. En dan was er nog de grond. De overdracht hiervan had letterlijk voeten in de aarde, zelfs toen er gebouwd werd, was het nog niet rond. Maar met veel geduld en doorzettingsvermogen werd ook dat tot een goed einde gebracht. De obstakels zijn snel vergeten, wat blijft is het woongenot in deze acht 'grondgebonden' woningen. Momenteel zijn er een stuk of veertien maten en worden gesprekken gevoerd met gegadigde. Als Nesland klaar is staan er 34 woningen. 'Het liefst zou ik gisteren beginnen', wijst Buijsman op de plek waar fase 2 (van de 4) moet komen.