Meerdere opties voor renovatie Molenkoog

Volledige renovatie, een kleine renovatie of een renovatie gecombineerd met de realisatie van een waterspeeltuin in één van de zwembaden.

Dat zijn in een notendop drie opties die het college heeft opgesteld voor de renovatie van zwembad Molenkoog in Den Burg. De opties liggen in november op tafel bij commissie en gemeenteraad, zodat de politieke partijen een keuze kunnen maken.

Daarna moet de provincie Noord-Holland op de hoogte worden gebracht. Die is toezichthouder en heeft de gemeente al een ontheffing voor het gebruik van Molenkoog verleend onder de voorwaarde dat dit jaar plannen voor renovatie worden opgesteld.

De goedkoopste variant is een kleine renovatie van €240.000,- waarbij Molenkoog voor de komende vijf jaar weer voldoet. Bedoeling is dat dan een deel van het zwembad (bestaand uit een ondiep deel, een diep deel en een peuterbadje) wordt afgestoten.

De tweede variant is een grotere renovatie van €1,1 miljoen, waarbij de levensduur met twintig jaar wordt verlengd. In dat scenario vervalt ook een deel van het bad, maar komt daar een waterspeeltuin voor in de plaats.

De derde optie die aan commissie en raad wordt voorgelegd is een hoogwaardige renovatie van €2,1 miljoen. In dat scenario blijft alles wat er nu is bestaan en krijgt het bad weer een levensduur van veertig jaar. Bedoeling is dat er dan bassins van roestvrijstaal komen. Overkapping is geen optie; dat wordt te duur.

Het college spreekt zelf een voorkeur uit voor variant twee, maar wil graag van de politieke partijen horen welke ambitieniveau hun voorkeur heeft. Daarna moet er geld voor de renovatie worden vrijgemaakt.

Wethouder Frans Visman (financiën) wijst erop dat een investering van €2,1 miljoen (de duurste variant) een jaarlast van €95.000,- met zich meebrengt. Bij de andere twee is de jaarlast lager. Volgens het college zal de raad voor het dekken van de kosten een keuze moeten maken uit het verhogen van de tarieven voor het zwembad, een verhoging van de Onroerend Zaak Belasting, een verhoging van de toeristenbelasting of een combinatie van die drie.

Volgens Visman is €0,01 verhoging van de OZB-belasting goed voor een extra opbrengst van €22.000,-. Verhoging van de toeristenbelasting met €0,01 levert €170.000,- op. Punt op dat front is dat de raad op 23 mei 2012 heeft besloten dat de toeristenbelasting in 2014 €1,60 per persoon per nacht (met een maximum van zeven aaneengesloten nachten) bedraagt en dus pas in 2015 opnieuw kan worden verhoogd. Dat werd toen al vastgelegd om ondernemers in de toeristische sector meer zekerheid te bieden. De raad besloot toen ook dat de toeristenbelasting alleen nog met veelvouden van €0,05 mag worden verhoogd.

Een verhoging van de tarieven van Molenkoog lijkt bij voorbaat een thema waar niemand de vingers snel aan zal branden. Het college had een paar jaar geleden nog plannen om Molenkoog te sluiten, maar dat stuitte op veel verzet.