Verder Kijken

De stilte

'De stilte der natuur heeft veel geluiden'. De aanhef van een gedicht van Henriƫtte Roland Holst, een prachtig gedicht. 'En is toch vol van rust voor ziel en zinnen, die druppelt zacht en ongemerkt naar binnen'.

Zondag werd voor aanvang van de voetbalwedstrijden in Den Hoorn en Oosterend een minuut stilte gehouden. De jongens die opgeladen en vol spirit aan de voetbalpartij wilden beginnen, stonden met een rouwband tegenover elkaar op de rand van de binnencirkel. Het was 1 minuut vol respect en aandacht voor de overleden speler, nog jong, nog een van hen, en dat maakt indruk. De zon straalde en de vogels speelden op hun trompet hun mooiste lied. Afscheid van een vriend, die deel uitmaakte van de cirkel, de kringloop van het leven.

Het Metropole Orkest met trompettist Eric Vloeimans zorgt voor de klanken die bij ons binnen druppelen in de nieuwe film 'De Nieuwe Wildernis'. Gisteravond ging ik met vriendinnen naar de bioscoop en was stil van zoveel mooie natuurbeelden en muziek hier bij ons in Nederland. Een team heeft in en op en boven de Oostvaardersplassen zoveel indrukwekkende dieren gefilmd dat je het gevoel hebt deel te worden van het verhaal. De kringloop van het leven op dit unieke stukje Europa, de Konikspaarden die galopperen over de velden. Elkaar het hof maken, beschermen tegen de vrieskou, vechten voor de rangorde en eten om de honger in de winter te doorstaan. Vossen die voor hun jongen op pad gaan. De ijsvogels die prachtig gekleurd het water in duiken op zoek naar vis voor hun kroost. Kuddes herten, brullend in de herfsttijd. Kikkers die je ziet veranderen van dikkop tot springer op de kant. De bijen van heel dichtbij , maken een leven als de auto's op de cross. Het zoemen van motoren, het zoeken naar de beste route. Iedereen is op zijn manier deel van de cirkel, de cirkel van het bestaan, soms wreed doorbroken, veel te vroeg geƫindigd door kou, ziekte, ongelukkige omstandigheden, noem maar op.

Dan past er stilte, een moment stilstaan, herdenken, verdriet hebben, gemis voelen, voor wat is, wat was en wat nu blijft leven als herinnering.

Laten we net als in de natuur de geluiden maar horen, het zoemen van motoren.

Tot in ons hart een zilv'ren toon gaat luiden / gelijk met haar, en als we dan weer beginnen / te denken aan wereld-dingen en ze te duiden / merken we dat een kracht als die van kruiden / in ons gekomen is en ons kalm doet minnen

Jozien