Proefkonijn OSG vanaf augustus niet meer elke week geopend

Het Proefkonijn, het restaurant van de OSG, is vanaf volgend jaar augustus niet meer elke woensdagavond geopend.

Het Proefkonijn is het restaurant waar leerlingen Consumptief van het VMBO in de praktijk oefenen met het bereiden en serveren van diners.

Dat het restaurant straks niet meer wekelijks open is, komt voort uit een verandering in het onderwijsaabod op het VMBO. Daar is dit schooljaar een 'intersectoraal programma' ingevoerd wat inhoudt dat leerlingen in de bovenbouw niet meer worden verdeeld over de afdelingen Consumptief, Zorg en Welzijn, Metaal of Detailhandel. Er zijn nu drie thema's (commercie, techniek en dienstverlening) waarmee elke leerling op het VMBO in aanraking komt, zodat hij of zij zich breed kan oriƫnteren.

Volgens conrector Annemarieke de Vries kan op die manier een breed aanbod in stand worden gehouden, in de wetenschap dat het aantal leerlingen de komende jaren fors gaat dalen. Het is voor de school, die al in financieel zwaar weer verkeert, niet betaalbaar kleine afzonderlijke afdelingen in stand te houden. De OSG telt dit jaar 954 leerlingen en over zes jaar naar verwachting tweehonderd minder. Het eindexamenjaar van Consumptief telt 18 leerlingen.

Zij krijgen volgens De Vries de gelegenheid de opleiding af te maken en er wordt rekening mee gehouden dat iemand ook nog moet kunnen herkansen. Na augustus blijven Proefkonijn en de bijbehorende keuken in de OSG wel in gebruik, maar naar verwachting minder regelmatig. Onderdelen van consumptief keren dan terug in projecten van het veranderde aanbod op het VMBO.

De Vries benadrukt dat de verandering niet betekent dat er geen koks meer worden opgeleid. 'Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs leidt nu ook geen koks op, maar brengt leerlingen in contact met het vak. De opleiding tot kok wordt op het MBO gegeven en dat blijft zo.'