Onderzoek naar lijst

woningzoekenden

 

1070 Woningzoekenden ingeschreven bij Woontij op Texel, dat doet denken aan de naoorlogse woningnood. Toch is dat niet het beeld. Zijn er te weinig huizen, of is men op zoek naar meer woonkwaliteit? Onderzoek moet daar duidelijkheid in brengen.

De lijst woningzoekenden groeit onwaarschijnlijk snel. Stonden er een paar jaar geleden nog 600 geregistreerd bij Woontij, nu bijna het dubbele. Ter vergelijking: in 2012 bleek 40 procent van de woningzoekenden (toen 893) niet over eigen woonruimte te beschikken. De overigen huurden al bij Woontij of hadden een andere woning, maar zochten wel iets anders. De één wil groter (gezinnen met opgroeiende kinderen), terwijl de ander juist kleiner wil (senioren). Wethouder Eric Hercules: 'Het kan best zijn dat je de vraag van de één kunt oplossen met de vraag van de andere mensen.' Om duidelijkheid te verschaffen gaat een onderzoeksbureau op kosten van de provincie aan de slag met de lijst. Van Andel: 'Het is goed om te weten hoe hard die vraag echt is.'

Het tijdelijk afschaffen van de huisvestingsvergunning (waardoor mensen van buitenaf beneden de koopprijsgrens van €272.000,- kunnen kopen of huren), heeft bij Woontij slechts tot een bescheiden aanwas van woningzoekenden geleid. Op de koopmarkt heeft het volgens makelaar Hans van Es in twee jaar tijd geresulteerd in 14 aankopen (op een totaal van 189) door buitenstaanders. Uit de gegevens uit databank Omni bleek ook dat de gemiddelde leeftijd van de kopers 55 jaar was.

Woontij verhuurt 2.200 woningen, waarvan 1.400 op Texel. 'Toezichthouders hebben ons kredietwaardig beoordeeld. De komende drie jaar kunnen we voor €20,8 miljoen aan financiering aantrekken om te investeren in de woningmarkt. Ik zie al blije gezichten', richtte hij zich tijdens de Woontijdag tot de aannemers. Geld voor investeringen komt ook uit de verkoop van eigen woningen. Anderzijds stroomt het geld weg aan de verhuurdersheffing. Woontij bezuinigt op de eigen organisatie en op onderhoud. Met name op de prijs. 'Er zitten diverse aannemers in de zaal die graag voor ons willen werken en met redelijke aanbiedingen komen. Daar besparen we geld mee. Ook de besparing van het BTW-tarief scheelt een slok op een borrel.' Eén aannemer gaf na afloop wel aan dat inmiddels tegen tarieven wordt gewerkt die niet meer kostendekkend zijn.