Derdeklassers van de OSG krijgen een petje voor de maatschappelijke stage.
Derdeklassers van de OSG krijgen een petje voor de maatschappelijke stage. Foto: Jeroen van Hattum

'Zoek iets dat bij je past'

Maaltijden rondbrengen bij ouderen, collecteren voor het Nationaal Fonds Kinderhulp of meehelpen bij een club of sportvereniging. Derdeklassers van de OSG kregen dinsdag tal van opties te horen om hun maatschappelijke stage te voltooien.

De school hield een informatiemarkt om de 176 derdeklassers te helpen bij de maatschappelijke stage. In totaal moeten de leerlingen 30 uur vrijwilligerswerk hebben gedaan voordat ze afstuderen. Het systeem werd twee jaar geleden landelijk ingevoerd om leerlingen meer ervaring met vrijwilligerswerk op te laten doen.

Medewerker Maaike Schoo van Texels Welzijn schetst de jongeren hoe zij kunnen assisteren bij het jaarlijkse kerstdiner voor senioren, de reguliere maaltijden voor senioren of hoe ze anderen kunnen helpen met begeleiding op de computer. Meerijden bij Tafeltje-Dek-Je is ook een optie. Een leerling ziet het al voor zich met een vrachtwagen maaltijden rond te rijden, maar die droom moet hij toch ergens anders waarmaken.

In een ander lokaal weet Ceciel van Tiel van het Nationaal Fonds Kinderhulp de jeugd stil te krijgen met een presentatie en een filmpje over kinderen die in de knel zitten. Het fonds kampt zelf met een teruglopend aantal collectanten en Van Tiel zou erg geholpen zijn met een paar jongeren die willen collecteren. 'Je kunt natuurlijk ook zelf een activiteit gaan organiseren.'

Andere partijen die zich melden op de informatiemarkt zijn de gemeente, de Omring (Gollards en verpleeghuis) en de voedselbank. De laatste biedt jongeren de mogelijkheid op 16 november mee te helpen bij een grote inzamelingsactie bij Albert Heijn.

De leerlingen mogen op briefjes hun voorkeur aangeven. Floor van Sambeek en Britt Houwing zien het wel zitten om koffie en thee te gaan schenken in verpleeghuis Hollewal. Sterre Kiltz en Sophie Verus hebben plannen de maatschappelijke stage te doen bij een sportvereniging waar ze al actief zijn. 'Daar helpen we met trainen.'

Paul Koorn, Quinten Kuiper, Gijs Eelman en Axel Lap houden het dichter bij huis en melden zich aan om te koken in de kantine van de school. Florius Drevel en Thomas Kuiper richten het vizier op De Gollards: 'Wij gaan daar met ouderen GTA 5 (de game Grand Theft Auto) op de computer spelen', vertelt Florius.

Voor de leerlingen is de uitleg over de maatschappelijke stage over het algemeen goed te volgen, al vinden sommigen het ook wel erg veel wat ze in een keer te horen krijgen. Coordinator Ruud Verstraaten maakt de leerlingen duidelijk dat ze niet als een berg tegen het aantal uur hoeven aan te hikken.

De helft van de 30 uur zit er al op. In het eerste jaar hebben de leerlingen voor de maatschappelijke stage al meegeholpen bij Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer en in het tweede jaar deden ze mee aan de actie Dance4Life die op de Groeneplaats bij het Glazen Huis van Texel FM werd gehouden.

Ingrid van Schie, rector ad interim, laat de leerlingen weten dat vrijwilligerswerk niet altijd vrijblijvend is. 'Zoek dus iets dat ook goed bij je past.'