Onderzoek naar

scheepsongeval

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid stelt een onderzoek in naar de aanvaring tussen de TX68 en het guardvessel 'Maria' afgelopen maandagnacht.

De raad heeft een aantal redenen voor het onderzoek. Zoals dat het ongeval wordt omschreven als een 'very serieus casualty', waarbij vermoedelijk doden (drie) zijn gevallen. Vertegenwoordigers zijn afgereisd naar Den Helder om onderzoek te verrichten. Het onderzoek zal naar verwachting een week of vier duren, waarna de resultaten worden voorgelegd aan betrokken partijen. Publicatie volgt naar verwachting begin volgend jaar. Het onderzoek spitst zich toe op de achterliggende oorzaken, met als doel er lering uit te trekken en hierover aanbevelingen te doen. Het heeft geen strafrechterlijke gevolgen. Daanraast loopt een onderzoek dat onder leiding staat van de Koninklijke Landelijke Politiedienst (KLPD).

Leden van Onderzoeksraad voor de Veiligheid hebben brede kennis van veiligheidsvraagstukken. Daarnaast beschikken zij over ruime bestuurlijke en maatschappelijke ervaring in verschillende functies. Het kleine aantal permanente raadsleden maakt het mogelijk snel te beslissen over het wel of niet onderzoeken van een voorval en daardoor slagvaardig te opereren.