De Mars vanuit de lucht. Een wijk als deze is niet het antwoord op het huidige probleem op de woningmarkt, meent wethouder Hercules.
De Mars vanuit de lucht. Een wijk als deze is niet het antwoord op het huidige probleem op de woningmarkt, meent wethouder Hercules. Foto: Peter van der Zwart

Oplossing huizencrisis

ligt bij de mensen zelf

1075 geregistreerde woningzoekenden en toch 270 huizen in aanbod. Relatief dure koopwoningen, maar gemiddeld lage lonen. Voor veel starters zit een betaalbare woning er niet in. Gevolg: de markt 'zo vast als een huis', het thema van de Woontijdag. 

Deelnemers aan de discussiemiddag woensdag in De Waldhoorn hadden veel te bepraten. Nooit stonden zóveel woningzoekenden geregistreerd, was het huizenaanbod zo groot, terwijl er nog weinig schot zit in de huizenmarkt. Woontij moet jaarlijks €1,7 miljoen gaan betalen aan verhuurdersheffing, kosten die deels worden terugverdiend door hogere huren. Huurders betalen het gelag, zij krijgen te maken met stijgende woonlasten. En dan het probleem van de vergrijzing, veel woningen die niet geschikt zijn voor senioren, die langer thuis moeten wonen. 'Er is behoefte aan nieuwe inzichten en denkrichtingen', daagde Woontij-directeur Jan van Andel uit tot discussie.

Makkelijk is om een ander de schuld te geven. Makelaars die de prijzen te hoog houden, banken die moeilijk doen met leningen, Woontij dat te veel 'van het pad afwijkt' en te weinig huizen bouwt en de gemeente die grond te duur verkoopt en te weinig doet. Ze mochten zich allemaal verdedigen. Makelaar Hans van Es. 'Natuurlijk wil je de beste prijs voor de verkoper realiseren. Maar wij moeten onze opdrachtgevers dagelijks uitleggen dat de markt is gezakt. Dat hun huis geen drie ton waard is, maar tweeëneenhalf.' Joke Lagerveld van de Rabobank: 'Er wordt snel gezegd: Jullie willen niet financieren. Maar wij zijn ook aan regels gebonden. We doen erg ons best om oplossingen te vinden. We waren verschrikkelijk blij met koopgarant, maar dat mag helaas niet meer. Door dure huizen en de relatief lage inkomens komen veel Texelaars niet in aanmerking voor nationale hypotheekgarantie en dus ook niet voor de Starterslening.' Sascha Baggerman, commissaris bij Woontij: 'De corporatie is er voor mensen die echt aanspraak maken op een sociale woning, zoals senioren en mensen met een beperking. Probleemgroep zijn de mensen die net iets meer verdienen. Dat is niet meer de doelgroep, daar moet de markt een oplossing voor vinden.' Van Andel: 'Den Haag moet zorgen dat iedereen voldoende koopkracht heeft, met huurtoeslag of andere maatregelen.' Van Es rekende voor dat van de huizen die op Texel te koop staan, er voor tachtig procent boven de twee ton wordt gevraagd. 'Veel senioren die kleiner willen gaan wonen. Die woningen zijn over het algemeen een stuk duurder en voor starters niet te betalen.' Terwijl de vraag naar goedkopere woningen juist toeneemt. Onder meer door scheidingen. 'De woning met overwaarde wordt verkocht, ze kopen er twee middenwoningen van twee ton voor terug.' De makelaar had wel een suggestie: 'Meer woningen bouwen. Niet te spannend getekend, daar worden ze alleen maar duur van.' Baggerman: 'Huizen die je nu bouwt, komt je over dertig jaar niet aan de straatstenen kwijt.' Wethouder Eric Hercules zet in op kwaliteit en duurzaamheid. 'Niet zoals vroeger een wijk neerzetten, maar allerlei oplossingen: goedkoper bouwen, als gemeente meewerken aan plannen en lage grondprijzen (€100,-) voor sociale woningbouw.' Van Andel liet het woord participatiesamenleving vallen. 'We zijn mondiger en goed opgeleid, maar lossen niet ons eigen woonprobleem op. Het initiatief van de mensen valt me tegen.' Hercules: 'Kom met een goed plan, wij denken met u mee.'