Afbeelding
Foto:

College op bezoek in dorpshuis Oudeschild

Het college van burgemeester en wethouders bezoekt maandag 14 oktober Oudeschild.

Dit in het kader van de jaarlijkse dorpenronde waarbij college en dorpscommissies met elkaar in gesprek gaan. De avond is toegankelijk voor alle inwoners van het dorp, die de mogelijkheid hebben punten bij het college onder de aandacht te brengen. Op de agenda staan onder meer verkeerssituaties, parkeren en de aanleg van een fietspad langs de Schilderweg. De bijeenkomst wordt gehouden in dorpshuis 't Skiltje en begint om 20.00 uur. Na Oudeschild gaat het college op bezoek in Eierland (23 oktober), Den Hoorn (4 november) en De Waal (18 november).

Potvis 51 jaar oud

De in december aangespoelde potvis, waarvan het skelet bij Ecomare ligt, was minstens 51 jaar oud. Dat is bepaald aan de hand van de jaarringen in een van de tanden.

Potvissen hebben tussen de 26 en 52 tanden in de onderkaak. Deze groeien gedurende het hele leven door en doordat er elke keer een laagje bij komt, ontstaan er jaarringen. In een doorsnede van zo'n tand zijn deze ringen te zien en te tellen. Rob Witbaard en Gerard Nieuwland, onderzoekers van het NIOZ, hebben in een tand van de potvis van Ecomare 51 duidelijke jaarringen geteld. Van vier jaarringen waren ze niet helemaal zeker, enkele andere waren weggesleten. Daarom concluderen de onderzoekers dat de walvis minstens 51 jaar oud is geworden. En potvis kan maximaal ongeveer zeventig jaar oud worden.

Geslaagd

FOTO

Pascal Witte (19) slaagde aan het Horizoncollege in Heerhugowaard voor het diploma Bedrijfsautotechnicus niveau 2. Hij is werkzaam bij Bosch Car Service Van Sambeek in Oudeschild.