wat ik zeggen wou

Politiek talent

Met verbazing las ik 'Kwaliteit van bestuur reden tot bezorgdheid' in de krant van 1 oktober. Ik ben geen aandeelhouder van TESO, maar ventileren wat wenselijk zou zijn is één, er daarna iets mee doen is twee. Dus TESO: neem verantwoordelijkheid. Persoonlijk denk ik dat het een goed initiatief zou zijn als juist TESO maandelijks een avond zou beleggen over wat onder de Texelaars leeft. Dat zou gebaseerd kunnen worden op het grote aantal reacties op de site van de Texelse Courant, waarin de politieke interesse werd gepeild. En het zou volgens mij bijzonder worden gewaardeerd. Daarnaast geloof ik zeker dat de ondernemers moe zijn van de meest onmogelijke regeltjes, die maar in de APV blijven staan. Want wat is de werkelijkheid? Onze politici worden gekozen uit 2,5 procent van de mensen die lid zijn van een politieke partij. De andere 97.5 procent houdt niet van vergaderen om het vergaderen. Ondernemers al helemaal niet. Daar komt nog bij dat de mensen uit de eerstgenoemde groep door de tijdelijkheid van hun baan veel te afhankelijk zijn geworden van de al jarenlang zittende ambtenaren, wat vaak arrogantie in de hand werkt. Alles is de laatste jaren veelvuldig dichtgetimmerd. Onze APV is de realiteit allang voorbij geschoten. Vermeend misbruik door ambtenaren komt regelmatig voor. Het laatste waar we op zitten te wachten is een bureaucratische dictatuur. Nu dacht ik echt, dat we deze keer geluk hadden met een journalist als wethouder, die beter dan wie ook weet wat er op Texel leeft. En dan doet zoiets als partijpolitiek iemand de das om. Was zoiets nodig en was gewoon praten over een vermeend probleem niet eenvoudiger geweest? Dus als de TESO er toch zelf over begint, laat ze een zaal huren om de mensen uit de praktijk te laten praten over wat Texel bezighoudt. Lijkt me een goede investering.

Ed Stiekema

Theo Takes

In de Texelse Courant van 1 oktober staat dat Theo Takes directeur van TEM is geweest. Dit is onjuist. Toen de stroomcentrale / waterfabriek op Texel werd gebouwd, was ing. Kleinhuis directeur. Tijdens de bouw kwam ir. De Haan naar het eiland, maar toen was de TEM al overgenomen door het PEN. Later is ir. Ten Have in de directie gekomen, tot de ontmanteling van de centrale en de overgang naar wat nu NUON is. Theo Takes zal zeker een groot aandeel hebben gehad in de verscheping en opstart van de diesels op Bonaire, maar directeur van TEM is hij nooit geweest.

Pieter Inpijn

Nieuwegein, voorheen Den Burg

Lijn 29

Na een vier uur durende reis met tram-trein-bus-boot-bus bereikten we 28 september ons vaste vakantieadresje in De Cocksdorp. En net als in voorgaande jaren was Het Parool ons vooruitgereisd, huisjeverhuurder Jan had de dikke zaterdagkrant al uitnodigend op tafel klaargelegd. Wat een warm welkom weer. Dat op het eiland grote beroering bestond, hadden we algauw in de gaten. Buslijn 29 van Connexxion dreigt opgeheven te worden, waardoor half Texel voor de OV-reiziger onbereikbaar wordt, inclusief De Cocksdorp. Als bezorgde Amsterdamse zal ik ook een protestmailtje sturen, want héél Texel moet natuurlijk met het OV bereikbaar blijven. Allereerst voor de Texelaars zelf, maar ook voor alle toeristen uit binnen- en buitenland. En wij? Moeten wij volgend jaar soms meeliften met de bezorger van de Amsterdamse krant Het Parool...?


Anne van den Bergh
Amsterdam