Henk Bezemer, de nieuwe directievoorzitter van Rabobank Noord-Holland Noord, bij het hoofdkantoor in Den Helder. (Foto Jeroen van Hattum)
Henk Bezemer, de nieuwe directievoorzitter van Rabobank Noord-Holland Noord, bij het hoofdkantoor in Den Helder. (Foto Jeroen van Hattum) Foto:

'Mentaliteit Noordkop spreekt me erg aan'

Henk Bezemer (56) uit de Ablasserwaard is de nieuwe directievoorzittervan Rabobank Noord-Holland Noord. De eerste weken zijn hem goed bevallen. 'De mentaliteitvan het gebied spreekt me erg aan. Dat ben ik gewend van de streek waar ik zelf vandaan kom.'

Met gepaste trots kaart Bezemer tegen het einde van het gesprek zijn familieleven aan. Hij en zijn vrouw zijn net opa en oma geworden van hun vierde kleinkind en dat wil hij niet onvermeld laten.

De opvolger van Ronald Bleeker werkt al sinds eind jaren zeventig bij de Rabobank. De afgelopen jaren leidde hij banken op de Veluwe, in Zeeland en de Alblasserwaard en in 2012 was hij driekwart jaar actief voor een ontwikkelingsproject van de Rabobank in Zambia.

De Kop van Noord-Holland sprak hem aan als volgende plek om te werken. 'Voordat ik hier kwam solliciteren, hebben mijn vrouw en ik eerst wandelingen gemaakt om het gebied te verkennen en dat beviel ons goed. De mentaliteit en de nuchterheid die je hier treft, zijn vergelijkbaar met de mentaliteit die je ook in de Ablasserwaard tegenkomt. Daarnaast is Rabobank Noord-Holland Noord een bank die commercieel goed aan de weg timmert en dat sprak me ook erg aan.'

De nieuwe directeur komt over als een gedegen en aangenaam gesprekspartner. Aan de ene kant informeel, maar aan de andere kant ook formeel waar het moet. Hij vertelt met passie over de coöperatieve inslag van de Rabobank, het overleg met de leden en om als bank midden in een samenleving te staan.

Zelf zit Bezemer ook niet bepaald stil. Hij is naast zijn werk actief binnen de kerk, bestuurslid van de Kamer van Koophandel Midden Nederland ('dat blijf ik totdat daar volgend jaar een fusie plaatsvindt'), penningmeester van een volleybalverening en actief bij de ontwikkelingshulporganisatie Woord en Daad, die zich inzet om analfabetisering tegen te gaan. Daarnaast doet Bezemer actief aan volleybal, hardlopen en zwemmen.

Zijn werk heeft tot nu toe voor een belangrijk deel bestaan uit het kennismaken met anderen. 'Bij de bank alleen al werken zo'n tweehonderd mensen.' Zijn hoofdkantoor is Kooypunt in Den Helder, maar daarnaast probeert hij samen met mede-directeuren Mark Poldner en Jan de Dood geregeld op alle andere kantoren in de Noordkop te zijn.

Wat Texel en dan met name de ontwikkeling van de economie betreft, zijn de eerste indrukken van Bezemer niet verkeerd. 'Ik ben niet pessimistisch. Economisch zijn er voldoende mogelijkheden om te kunnen blijven ontwikkelen. Daar willen we als bank ook betrokken bij zijn. Kijk bijvoorbeeld naar een bedrijf als De Krim. Je ziet dat zich dat blijft ontwikkelen.'

Wat de toekomst van de Rabobank op Texel betreft, zal er aan de koers vooralsnog weinig veranderen. Volgens Bezemer zal er in ieder geval een kantoor op het eiland blijven. 'Dat zal te allen tijde zo zijn.' Niet uitgesloten is dat de bank ooit op een dag naar een andere locatie in Den Burg verhuist, omdat de huidige plek aan de Groeneplaats inmiddels vrij groot is geworden. 'Natuurlijk gaan we ook mee met de ontwikkelingen op social media om mensen met de bank in contact te laten komen, maar voor bijvoorbeeld adviezen over complexe zaken blijft het belangrijk dat je fysiek een kantoor hebt waar je binnen kunt lopen.'