Door de jaren heen heeft Paul Prins vele weidemolens gerestaureerd, of zelfs helemaal opnieuw opgebouwd.
Door de jaren heen heeft Paul Prins vele weidemolens gerestaureerd, of zelfs helemaal opnieuw opgebouwd. Foto: Natuurmonumenten

Oorkonde voor molenbouwer

Op de jaarlijkse contactdag van de Noordhollandse Molenfederatie werd Paul Prins in het zonnetje gezet voor de wijze waarop hij zich als vrijwilliger heeft toegelegd op het repareren en onderhouden van houten weidemolens op Texel.

De contactdag stond in het teken van waterbeheer, wat extra aandacht betekende voor eigenaren en molenaars met watermolens. Dankzij de vakkundige, ambachtelijke en vrijwillige inzet van Prins blijven de Texelse weidemolens in het landschap bestaan en kunnen de bloemrijke graslanden, die ook vele weidevogels aantrekken, nat gehouden worden. Ook is het dankzij deze molens dat in de winter op Waalenburg geschaatst kan worden. Natuurmonumenten heeft op Texel zeven kleine en één grotere weidemolen, alle met de functie om water op te malen. Vijf molens malen het water op vogel- en bloemrijke graslanden, twee hebben de functie om water op 20 ha rietland te malen (dit riet wordt deels jaarlijks gemaaid en nog gebruikt voor dakbedekking) en één molen maalt het water in de eendenkooi van Spang. Alle molens zijn maalvaardig en worden onderhouden door vrijwillige molenaar Paul Prins. Door de jaren heen heeft hij deze molens weer gerestaureerd, of zelfs helemaal opnieuw opgebouwd.