Spektaculaire hoogstandjes tijdens de trialdemonstratie dit weekend.
Spektaculaire hoogstandjes tijdens de trialdemonstratie dit weekend. Foto: Dia Maat

'Vette' trial-demo Wielersport 

Met een mountainbike over een balkje springen of bovenop een hoog platform: specialist Patrick Smit kan elk obstakel de baas. Zaterdagmiddag gaf hij een geslaagde demonstratie voor Wielersport Texel. De jeugd vond het geweldig: 'Vet!'

 

Patrick Smit is niet de eerste de beste. Als professionele trial-rijder laat hij in binnen- en buitenland zijn kunsten zien. Met zijn spectaculaire show was hij al te gast in tv-programma's als 'Holland got talent' en wereldkampioene Marianne Vos schakelde hem in om haar techniek te verbeteren. Op de vierkante meter laat hij zien wat er allemaal mogelijk is op de mountainbike. Ook verzorgde Smit een demonstratie voor de opening van de Tour de France en de Zesdaagse van Rotterdam in Ahoy.

Op Texel gaf hij zaterdag eerst 's morgens instructies voor de Texelse wielertrainers. Een leerzame ervaring om te zien wat er door middel van de juiste lichaamshouding en stuurtechniek allemaal mogelijk is met een fiets.

Er werden technieken beoefend die gebaseerd zijn op het trialbiken. Zo moesten bv. de sur-place, stoppies en het omzetten van de fiets geoefend worden. Dat je hierbij totaal andere spieren gebruikt dan bij 'gewoon' mountainbiken, bleek wel uit het feit dat de meesten aan het eind van de middag de spierpijn al op voelde komen. Het ochtendprogramma was zeer leerzaam en de trainers hebben verschillende nieuwe oefeningen geleerd die ze tijdens de ATB-trainingen in de praktijk kunnen brengen.

's Middags was het de beurt aan de vele jeugdrenners die de club momenteel rijk is. Nadat de kinderen diverse trucjes hadden geleerd, was er een demonstratie voor alle leden en ouders bij 'De Zilvermeeuw' aan de Randweg. Onder ritmisch handgeklap wist Smit alle hindernissen te bedwingen. Terwijl de jeugd over een stang sprong, of er onderdoor kroop, deed de 'fietsacrobaat' dit met mountainbike en al. Bij de hoogte van één meter gingen de kinderen limbo-dansend onder de stang door terwijl Smit er uit stilstand met de fiets overheen sprong.

Toen hij vroeg wie er op de grond wilden liggen bij een 'dodensprong', staken vele jonge vrijwilligers een vinger op. Na afloop nam Smit ruim de tijd om nog wat trucs met de jeugd door te nemen, bijvoorbeeld hoe je een 'wheelie' moet doen. Aan het eind deelde hij handtekeningen uit. Een moeder reageerde enthousiast: 'Ze hebben er een idool bij!'

Scholierenveldloop

Kinderen vanaf groep drie van de basisscholen gaan woensdag 16 oktober de strijd aan tijdens de Scholierenveldloop. Vorig jaar hebben ruim 200 kinderen meegedaan met de scholierenveldloop, georganiseerd door Sportservice Texel in samenwerking met AV Texel. De afstand van de scholierenveldloop op de atletiekbaan van Sportpark Den Burg Zuid is 1000 meter. Aanvang 15.00 uur, de laatsten starten om 16.10 uur.