Jacht op grauwe gans

in patstelling beland

Onrust bij boeren en jagers. Sinds 1 oktober wordt er niet meer geschoten op onder meer grauwe ganzen, smienten en kolganzen. Na het afsluiten van het zogeheten Ganzenakkoord is de jacht op dit soort schadelijk wild in een patstelling beland.

Een slecht moment, grauwe ganzen veroorzaken momenteel veel schade op grasland, in wintertarwe, wortelen en andere gewassen. Een strop, met name voor veehouders die door het koude voorjaar een droogte nog onvoldoende wintervoorraad hebben. Een perceel wortelen nabij Utopia is, ondanks veel wildafweermiddelen, voor een groot deel overhoop gehaald door ganzen. De jager woont vlakbij, maar mag geen schot lossen.

Tot 1 oktober mocht op percelen waar schade werd aangericht worden gejaagd. Wildbeheereenheid Texel (WBE) kon als gemachtigde een ontheffing aanvragen. Aan deze regeling, de zogeheten zomermachtiging, is per 1 oktober een einde gekomen. De nieuwe regeling (wintermachtiging) werkt anders. Nu moet de boer die schade ondervindt in zijn gewassen per perceel een ontheffing aanvragen bij de FBE. Die krijgt hij pas als is aangetoond dat hij met afweermiddelen, zoals vlaggen, alles heeft gedaan om de ganzen te verjagen. Als een inspectie door de FBE dit heeft bevestigd, kan de machtiging worden verleend. Een proces dat veel tijd in beslag neemt, een periode waarin ganzen behoorlijk kunnen huishouden. Maar er is nog een knelpunt: het door de FBE voorgeschreven nieuwe Faunaregistratiesysteem (FRS), dat in de plaats treedt van de NWRS. Alle Wildbeheereenheden in Noord-Holland weigeren gebruik te maken van dit FRS-systeem. Hierin moeten jagers allerlei persoonlijke gegevens invoeren, zoals naam en woonplaats, en ze zijn bang dat die op straat komen te liggen en dat ze het mikpunt worden van represailles. Doordat jagers niet geregistreerd staan bij de FRS, kunnen ook geen ontheffingen worden afgegeven en kan er dus niet worden gejaagd. Van Egmond: 'We zijn in een impasse beland.'

'Wij mogen niet meer jagen, maar de boeren zijn de dupe', zeggen jagers Sjors Jimmink, Willem van de Vis en Leen Heerschap. Ze wijten dit aan de starre houding van de FBE en de provincie. Saillant is dat oud-burgemeester Joke Geldorp voorzitter is van de FBE. Ze weet wat er speelt en werd hierover vrijdag gebeld door gedeputeerde Jaap Bond. Geldorp: 'Ik onderken het probleem, het speelt niet alleen op Texel. Hiervoor is gisteren (donderdag) op landelijk niveau een oplossing gezocht. Alle partners in het overleg (G7) zijn hierbij betrokken. Maandag moeten we spijkers met koppen slaan.'

In reactie op een bezorgde mail van Han van Egmond aan de provincie meldde gedeputeerde Jaap Bond maandagmiddag dat hij met veel betrokken partijen heeft gesproken. 'De FBE'es en WBE's zijn onafhankelijke zelfstandige instanties. Toch verwacht ik dat er vandaag (maandag) overeenstemming zal worden bereikt tussen partijen waardoor deze vervelende situatie kan worden opgelost.' Bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet bekend of dit er daadwerkelijk toe heeft geleid dat er weer kan worden gejaagd.