Verzamelen der vaartuigen in het dok.
Verzamelen der vaartuigen in het dok. Foto: Jeroen van Hattum

Waanzin geeft eigen draai aan Sail bij voorinschrijving

Geen tekort aan aanhangers op het parkeerterrein bij het dok van Damen in Oudeschild. Het ene na het andere varende bouwwerk wordt er zondag aan het begin van de middag mee afgeleverd voor de voorinschrijving van de derde Waanzin.

Tot 14.00 uur (en een beetje) hebben de teams die willen meedoen aan het evenement de tijd zich met een 'zelfgebouwd zeewaardig vaartuig' bij het dok te melden. Om 11.00 uur krijgen ze via de website van de Waanzin de boodschap dat ze, denkend aan de tallships van Sail Den Helder, een vlot moeten bouwen. De tussenliggende tijd wordt goed benut om met rake en bijzondere vaartuigen voor de dag te komen.

Het woord zeewaardig is niet voor niets gebruikt. Zodra alle bouwwerken op hun plek liggen, meldt Morten Eschweiler van de Waanzin dat het dok gaat doen waarvoor het gemaakt is. Zodra er voldoende water in staat (circa een meter), mag iedereen zich op volgorde van binnenkomst een weg banen naar een inschrijfschip aan het einde van het dok. Daar let een jury op verplicht aanwezig spullen (kanon, anker, drie masten en een boegbeeld) en de creativiteit wordt beoordeeld. Sommige vaartuigen komen ongehavend bij het inschrijfschip, andere beginnen al te wankelen als er een klein laagje water in het dok staat.

Het team van Lucie Burgman heeft het lumineuze idee om met behulp van carbid een kanonschot te lossen. Een probleempje: de aansteker waarmee ze het carbid willen aansteken, verdwijnt voortijdig onder water. Het vaartuig, een constructie van twee surfplanken en een aantal planken, ziet er goed uit, maar blijkt in de praktijk niet geheel bestand tegen vier personen. 'We zijn er maar met twee mensen achter gaan zwemmen om door het dok heen te gaan', vertelt Burgman. 'We hadden eerst een vlot willen pakken dat over was van het polderfeest in Eierland, maar dat voldeed niet aan de gestelde afmetingen, dus we hebben zelf wat gebouwd.'

Robert Bakker en Ron Keijzer gaan eveneens zelf te water om met hun vaartuig bij het inschrijfschip te komen. Het was koud volgens Bakker, maar dat maar dat deert verder niet. Grote trots van de groep is een proppenschieter die als kanon dienst doet. 'En nu kunnen we ons gaan voorbereiden op de Waanzin zelf.'

Het team van Katja Schraag, Tesha Ekker, Annejet Boon en Jesse Bakker komt voor de dag met een vlot op pallets van piepschuim. De dames weten daarmee aardig droog door het dok heen en weer te varen. 'Al werden we wel natgespetterd door andere groepen.' Dat geldt voor meer teams die degelijke vaartuigen hadden. Nat worden, hoort er immers bij.

De opdracht wordt door de deelnemers op prijs gesteld. 'Het was net als vroeger weer vlottenbouwen', vertellen Richard Witte, Bart Witte, Klaas Uitgeest en Sebas van Liere als ze terug zijn op de kade. In totaal doen 34 teams mee aan de voorinschrijving. Er is plek voor 35 teams, waardoor iedereen kan meedoen aan de Waanzin en het evenement opnieuw vol zit. Onder de 34 groepen zaten volgens Eschweiler een paar nieuwe teams.

De oude rotten laten zich tijdens de voorinschrijving ook gelden. Carlo Witte, Niels Jimmink, Otto Goënga, Jeroen Hemelrijk en Menno Goënga hebben een vlot waarop ze moeiteloos met z'n vijfen konden staan. Het geheim van de bouwers; ze hebben vier vaten van tweehonderd liter gebruikt waar een houten vlot omheen is gebouwd. Witte: 'Je moet zulke tonnen nooit onder een vlot doen, maar in juist in een vlot opnemen. Met vier keer tweehonderd liter hadden we bovendien ook voldoende drijfvermogen om met vijf man op het vlot te staan. Dit was verder een superopdracht om te doen.'

De derde Waanzin wordt gehouden op vrijdag 1 en zaterdag 2 november. De organisatie geeft de komende tijd op diverse manier letters weg om de startlocatie bekend te laten worden. Op Radio Texel gaf Eschweiler zondagmiddag alvast de eerste letter weg en dat was een 'D'.

Het dok loopt vol water.
Het ene vaartuig is wat stabieler dan het ander.
Nieuwe functie voor tuintafel.
Melden bij het inschrijfschip van de organisatie.
Watergevecht in het dok tijdens het wachten.
Boegbeeld was verplicht.
De schepen moesten drie masten hebben.
Wachten tot het water komt.
Vlot van piepschuim pallets.
Boot van de Texelse brandweer.
Op weg naar de inschrijfboot.