Turnselecties verder als één groep

De turnselectiegroepen van gymvereniging GOS in Oudeschild en GVT in Den Burg zijn gaan samenwerken.

De clubs hebben beide selectiegroepen bij de KNGU (gymnastiekbond) ingeschreven onder de naam TurnGroep Texel. Eind september hadden de meiden van de selecties de eerste uitwisseling en op 23 en 24 november doet de nieuwe groep voor het eerst mee aan een rayonwedstrijd. Dat wordt een wedstrijd in Ons Genoegen in Den Burg die wordt georganiseerd door GVT en GOS.

De samenwerking komt voort uit gesprekken die voorzitter Mariët van der Wetf van GOS en secretaris Madou de Haan van GVT begin dit jaar hebben gehad. De samenwerking moet leden van GOS en GVT meer mogelijkheden bieden in diverse divisies te turnen. Op de langere termijn hopen de clubs met meer samenwerking wat te doen aan een oplopend tekort aan bestuursleden.

Dat is een onderwerp dat geregeld ter sprake komt bij een tweemaandelijks overleg tussen alle gymverenigingen op het eiland en een onderwerp waar volgens de clubs actie op genomen moet worden. Een blik op de sites van GVT en GOS leert dat beiden vacante plaatsen in het bestuur hebben. De gymverenigingen praten vooralsnog over samenwerking omdat de begrippen 'samenvoeging' of 'fusie' nog gevoelig liggen. Volgens de clubs moet er echter wel iets gebeuren om de gymactiviteiten in alle dorpen in de benen te houden. Gedacht wordt uiteindelijk tot een samenwerkingsverband te komen waarbij de clubs gezamenlijk één naam voeren en één bestuur hebben.

EK Dammen

Het Europees kampioenschap dammen voor veteranen (vijftig jaar en ouder) wordt in november op Vakantiepark De Krim bij De Cocksdorp gehouden.

De Krim, Damclub Oosterend/Texel en de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) hebben daarvoor de handen ineengeslagen.

Het toernooi wordt gehouden van zondag 3 tot en met zaterdag 9 november. Er doen ruim veertig dammers mee die in totaal negen ronden spelen. Er zijn spelers uit onder meer Rusland, België, Tsjechië, Oekraïne, Duitsland, Frankrijk en Italië aanwezig. Texel wordt vertegenwoordigd door Piet Bakelaar.

Belangstellenden kunnen tijdens het kampioenschap kijken in 't Paviljoen op het terrein van De Krim. Volgens de organisatie wordt stilte in de wedstrijdzaal zeer op prijs gesteld. Een deel van de wedstrijden is van 3 tot 9 november rechtstreeks via internet te volgen.