Najaarsschouw op 21 oktober

'Is uw sloot al schoon', vraagt hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHHN). De najaarsschouw is op 21 oktober 2013.

Een goed onderhouden sloot zorgt voor een betere afvoer van het water, met het najaar in aantocht is dat van groot belang, meldt toezichthouder HHHN. Eigenaren en gebruikers van percelen zijn verplicht sloten langs hun perceel te onderhouden. De drogere maanden voor het najaar zijn ideaal om de sloten schoon te maken. Elk najaar, vanaf de derde maandag van oktober, controleren schouwmeesters van het hoogheemraadschap of dit goed is gebeurd. Een schone sloot zorgt voor een goede doorstroming. De schouwmeesters keuren een sloot goed wanneer er geen drijfvuil of bouwafval in ligt en riet en waterplanten de wateraan- en afvoer niet hinderen. Daarnaast kijken zij of de walkanten in een goede staat zijn en de beschoeiingen goed zijn onderhouden. Datzelfde geldt ook voor de staat van bruggetjes, keerschotten en duikers. Tenslotte kijken de schouwmeesters of bomen en planten tot minstens drie meter boven het wateroppervlak zijn gesnoeid. Een uitzondering wordt gemaakt voor treurwilgen. Het hoogheemraadschap doet een beroep op inwoners op tijd hun sloten schoon hebben. Lukt dit niet in verband met nog niet geoogste gewassen op het perceel, dan kan men uitstel aanvragen vóór maandag 21 oktober 2013 via telefoonnummer 072-582 8282 of mail schouw@hhnk.nl. Als het slootonderhoud niet is uitgevoerd kan het hoogheemraadschap de sloot laten schoonmaken op kosten van de eigenaar, waarbij €150,-- extra administratiekosten in rekening worden gebracht. Daarnaast heeft het hoogheemraadschap de mogelijkheid een boete op te leggen. Overigens zijn al veel sloten gemaaid.

Lezing opbouwwerk

Jakob en Marjolein Kiefte uit Den Helder vertellen zondagmiddag 13 oktober in de Bovenzaal aan de Keesomlaan over hun opbouwwerk in Rivercess in Liberia.

Ze zijn daar een half jaar om voor een leefgemeenschap diverse projecten op te zetten en uit te breiden. De ziekenkliniek draait inmiddels naar tevredenheid. Jakob werkt het andere half jaar in het Gemini ziekenhuis. 'Zo zetten zij zich in voor de arme Liberianen, om de gezondheidszorg te verbeteren', meldt Paula Brouwer. Via een presentatie op de beamer geven ze tekst en uitleg. Iedereen is welkom, er is koffie. De bijeenkomst begint om 14.30 uur.