Links Daniëlle Vilten en Arjen Langedam, die Slijterij Wijnhuis Oosterend overnemen van Krista en Alfons Hurkmans (rechts).
Links Daniëlle Vilten en Arjen Langedam, die Slijterij Wijnhuis Oosterend overnemen van Krista en Alfons Hurkmans (rechts). Foto: Gerard Timmerman

'Dit is geen slijterij maar een beleving'

Wisseling van de wacht bij Slijterij Wijnhuis Oosterend. Daniëlle Vilten en Arjen Langedam nemen de zaak over van Krista en Alfons Hurkmans. De toeristische trekpleister met 65 eigen likeurs en andere drankjes wordt op dezelfde voet voortgezet. 

Geen slijterij, maar een een beleving. 'Klanten zijn hier gasten. Als ze het monumentale pand binnen stappen laten we ze eerst rustig genieten en krijgen ze de tijd om de zaak te ontdekken.' De authentieke stijl, het uitgebreide eigen drank assortiment en de sfeervolle wijnkelder. Handelsmerk zijn de eigen bitters het Strender Stopertje, de Gortbuker, de Texelse Strandwandeling en de likeuren zoals Geluk, Liefde en Gezondheid. Voorbeelden van de 27 verschillende kruidenbitters, likeuren en andere drankjes die Alfons en Krista ontwikkelden. Niet van de een op de andere dag, maar in een langdurig proces. Alfons: 'Toen we dit bedrijf bijna vijftien jaar geleden van Ger de Jong overnamen was het een degelijke slijterij en wijnhandel. De uitstraling was perfect, die hebben we zo gelaten. Maar achter de schermen is het volledig veranderd. Negentig procent van wat we hier verkopen is eigen product. Voor het maken van eigen dranken werden we getriggerd door de reclame van een biermerk. De man proeft en zegt ineens: ''Gatverpielekes, das lekker!'' Dat gevoel zochten we. We zijn aan de slag gegaan en zette een paar proefmonsters in de winkel. ''Best lekker'', was voor ons niet genoeg. Pas toen een iemand zei ''Maar dit is echt lekker!'', wisten we dat we op de goede weg zaten. Zo werd het Strender Stropertje geboren, nadien zouden er velen volgen. De combinatie van nostalgie, authenticiteit en de eigen drankjes in het hart van Oosterend sloeg aan. Het grootste deel van onze klanten is toerist en ik schat dat negentig procent van onze drankjes naar de overkant gaat. Onze naamsbekendheid is daar dan ook enorm. We hebben in zóveel bladen gestaan. Van Home & Garden tot Margriet en zelfs in Japanse reisgidsen. We hebben hier filmploegen, radioverslaggevers en fotografen over de vloer gehad.' Een echte toeristische trekpleister.

Een specifiek bedrijf, met specifieke producten, een specifiek klantenkring, en een specifieke aanpak. 'Is dit bedrijf wel te verkopen?', vroegen ze zich af toen het besluit viel om te stoppen. Alfons: 'Ik ben op mijn zestiende begonnen te werken en dit jaar word ik zestig. Op zoek naar goede opvolgers liepen ze Daniëlle en Arjen tegen het lijf. Na tien jaar restaurant Noordzee waren ze op zoek naar wat anders. Het klikte. Alfons: 'Ik zocht mensen die weten wat gastheerschap inhoudt. Zij komen uit de horeca, het zit in hun genen. Met hun vakkennis over de wijnen zit het goed en het bereiden van drankjes kun je leren. Immers: alles is moeilijk tot het makkelijk wordt. Ik help ze net zo lang tot ze het helemaal onder de knie hebben.'

Daniëlle: 'Toen dit op ons pad kwam hadden we beiden iets van: Dít is leuk! Pure beleving. Met behoud van nostalgie en authenticiteit zetten we het voort met plezier en passie.' Arjen, die een opleiding tot vinoloog volgt: 'We hebben een passie voor wijnen.' In de wijnkelder grote namen, zoals Bodega's Salentein uit Argentinië. 'We verkopen betaalbare kwaliteitswijn, van €5,- tot €50,-. Voor de particulier en voor restaurants.' Ze nodigen iedereen uit kosteloos lid te worden van de Wijnkring, die elk kwartaal een magazine uitbrengt.

Vrijdag 11 oktober houden ze van 10.00 tot 19.00 uur open dag.