Clara Jonker, Alex de Haan en Vivianne Neeteson Lemkes van ZZP Texel.
Clara Jonker, Alex de Haan en Vivianne Neeteson Lemkes van ZZP Texel. Foto: Jeroen van Hattum

Belangenvereniging voor zzp'ers 

Elkaar versterken, delen van kennis en laten zien welke vakkennis er allemaal op het eiland is. Enkele doelstellingen van de nieuw opgerichte vereniging ZZP Texel.

De vereniging is opgericht voor zelfstandigen zonder personeel en freelancers op het eiland. Voorzitter is Vivianne Neeteson Lemkes, Clara Jonker is secretaris en Alex de Haan penningmeester.

Zij hopen met ZZP Texel de onderlinge contacten tussen zzp'ers en freelancers te versterken en samenwerkingen tot stand te brengen. Jonker: 'Soms weet je van elkaar niet wat er allemaal aan vakkennis op het eiland is en dat kan via de vereniging beter worden geprofileerd.' Bij de Kamer van Koophandel zijn 959 Texelaars als zzp'er geregistreerd. Freelancers zijn daar niet geregistreerd.

ZZP Texel hoopt ook uit te groeien tot een aanspreekpunt voor andere organisaties op het eiland en de vereniging streeft ernaar collectieve voordelen voor de leden te realiseren. Het is een vereniging zonder winstoogmerk.

Maandag 14 oktober staat een eerste openbare bijeenkomst in de KopGroep bibliotheek aan de Drijverstraat in Den Burg gepland. Daar is dan van 20.00 tot 22.00 uur een inloopavond waar bezoekers kunnen kennismaken met ZZP Texel, de Stichting ZZP Nederland, Open Coffee Texel en Den Helder, de Verzamelpost, de Kamer van Koophandel en de Stichting Software Consulent. Open Coffee zijn bijeenkomsten voor zzp'ers die geregeld bij Stayokay en aan de overkant worden gehouden.

Voorzitter Neeteson Lemkes hoopt dat er vervolgens vanuit Texelse zzp'ers en freelancers verdere inbreng gaat komen. 'Het is de bedoeling om er met elkaar wat van te maken.' Jonker voert in het dagelijks leven het secretariaat van TOP en dat is volgens de bestuursleden een plus voor de korte lijnen. Neeteson Lemkes: 'TOP en ZZP Texel hebben andere doelstellingen, dus we zitten elkaar niet in de weg. Het wordt vanuit TOP bemoedigd dat wij er zijn. Een vereniging voor zzp'ers en freelancers op Texel was er nog niet.'

De nieuwe vereniging komt binnenkort met een eigen website in de lucht, heeft een eigen pagina op Facebook waar zich de afgelopen dagen al een hoop Texelaars bij aanmeldden en is actief op Twitter. Maandag 18 november staat de eerste ledenvergadering van ZZP Texel gepland.