De geplande zonneweide bij het vliegveld heeft nog geen applaus gewekt bij de provincie.
De geplande zonneweide bij het vliegveld heeft nog geen applaus gewekt bij de provincie. Foto: Foto: Johan Moerings VDH Solar BV

Provincie wikt over zonneakker

Gedeputeerde Tjeerd Talsma van de provincie Noord-Holland was woensdag op Texel om te praten over enkele heikele punten in het recentelijk vastgestelde bestemmingsplan voor het buitengebied.

De provincie heeft moeite met een bouwmogelijkheid die is opgenomen ten noorden van het Vliegveld Texel, aansluitend op de bestaande bebouwing. Ook de bij hetzelfde vliegveld geplande akker met zonnepanelen, een initiatief van TexelEnergie, heeft in Haarlem nog geen applaus verwekt. Tjalsma wisselde woensdag van gedachten met directeur Ed de Bruijn en de bijna voltallige raad van commissarissen van het vliegveld en later met directeur Brendan de Graaf van TexelEnergie. Beide besprekingen verliepen volgens betrokkenen in goede harmonie. Talsma toonde belangstelling voor de argumenten van de initiatiefnemers maar deed geen toezeggingen. Wethouder Eric Hercules vindt het hoopgevend dat de gedeputeerde de moeite heeft genomen om voor het bekijken van de kwesties naar Texel te komen. Verwacht wordt dat Gedeputeerde Staten zich voor het eind van het jaar definitief zullen uitspreken.

Het Waddenfonds zegde TexelEnergie voor de zonneweide begin juli een subsidie toe van €460.000,-. De coöperatie wil bij het vliegveld circa 3200 zonnepanelen plaatsen. Leden krijgen de mogelijkheid om te participeren in het project. De zonneweide zou elektriciteit moeten opleveren voor 240 huishoudens en Texel daarmee een stukje dichter bij het doel brengen om in de eigen energiebehoefte te voorzien.