'Wrak bij Razende Bol is mogelijk van in 1880 vergane SS Dagomey'

Het wrak dat hulpstrandvonder Hans Eelman drie weken geleden aan de westkant van de Razende Bol ontdekte, is mogelijk het stoomschip Dagomey dat in 1880 verging ter hoogte van de Noorderhaaks.

Dat stellen Eelman en de Koninklijke Marine na onderzoek van het wrak. De Argus van de mijnendienst maakte sonarbeelden en duikers gingen naar beneden met een kleine camera. Dat maakte duidelijk dat de wrakdelen niet van een Britse onderzeeƫr zijn zoals eerder op basis van sonarbeelden werd aangenomen.

Er werden onder meer wrakdelen van een laat negentiende-eeuws stoomschip gevonden. Onderzoek van Eelman in een wrakkenregister leidde vervolgens tot de SS Dagomey die op 20 september 1880 verging. Dat schip (76 meter lang en 10 meter breed) was met een lading meel op weg van Riga in Letland naar Seaham in Engeland. Het schip was twee jaar eerder onder de naam Dahomey gebouwd in Thornaby. In 1880 kwam het in handen van een Letse reder.

De marine en Eelman troffen ook objecten aan die niet bij het stoomschip behoorden, wat het vermoeden deed rijzen dat er aan de westkant van de Razende Bol mogelijk meerdere wrakken boven het zand zijn uitgekomen. Het is op een plek waar al een tijdje een ontzanding gaande is. 'In 1973 op heb ik op die plek nog aan de laagwaterlijn gestaan', aldus Eelman.

Een van die andere objecten is een lange buis die mogelijk een schroefastunnel van een koopvaardijschip is. Volgens Eelman onbrak echter de as. Volgens de marine is het goed mogelijk dat de buis een zuigpijp van een baggerschip is. 'In 1988 is een baggerschip een eind verderop zo'n pijp kwijtgeraakt en die kan hier terecht zijn gekomen.'

Eelman en medewerkers van de marine gaan binnenkort nog eens op pad voor nader onderzoek. Eelman sluit de gedachte dat er toch iets van een onderzeeƫr ligt nog niet helemaal uit. De marine heeft de vindplaats inmiddels als 'gevaarlijk' gemarkeerd, omdat de wrakstukken bij zeer laag water dicht aan het wateroppervlak kunnen komen.