Stemmingspeiling: PvdA grootste

'Op welke partij zou u stemmen als er nu verkiezingen waren?' was de vraag die de redactie van deze krant deze week stelde aan de bezoekers van de website. Dit leverde verrassend weinig verandering op in de samenstelling van de gemeenteraad.

Van de 270 mensen die reageerden, koos een kwart voor de PvdA, die daarmee de grootste partij werd, direct gevolgd door Texels Belang, dat 21 procent van de stemmen haalde. Daarna volgden VVD (15 procent), D66 en Texel2010 (beide 10 procent), GroenLinks (9) en CDA (7). De kleinste partij was de Fractie Waerts, die slechts 2 procent van de stemmen behaalde. Dat leverde na berekening van de kiesdeler enige veranderingen op in de zetelverdeling binnen de gemeenteraad. De PvdA krijgt er een zetel bij en gaat van drie naar vier zetels, ten koste Texels Belang, dat van drie naar twee gaat, en de Fractie Waerts, die de kiesdrempel niet haalt en uit de raad verdwijnt. De andere partijen blijven gelijk. De verdeling van de restzetels speelt hierbij een belangrijke rol.

Sterker verandert het politieke landschap als de raad inderdaad verkleind wordt tot dertien zetels, zoals de Tweede Kamer voorstelt. Dan verandert de kiesdeler (aantal stemmen gedeeld door aantal zetels), waardoor het CDA te klein wordt om een zetel te krijgen. Van de dertien zetels (de wet moet nog worden aangenomen, dus het is maar de vraag of dat deze verkiezingen al meespeelt) gaan er drie naar de PvdA en Texels Belang, die daarmee de grootste partijen zijn. GroenLinks houdt één zetel, de andere partijen krijgen er ieder twee.

'Waalderend'

een stap verder

Het college stelt de raad voor om een Verklaring van geen Bedenkingen af te geven voor het plan 'Waalderend'.

Dit betekent een nieuwe stap in de procedure die nodig is om op deze locatie de Welkoopwinkel, de AH-supermarkt, 21 woningen en een half verdiepte parkeervoorziening mogelijk te maken. De Verklaring van geen Bedenkingen zal samen met het (ontwerp)bestemmingsplan, de omgevingsvergunning en de ontheffing voor de Wet Geluidshinder ter inzage worden gelegd. Deze laatste is nodig om een geluidsbelasting van 63 dB toe te laten waar 62 dB het gebruikelijke maximum is. Aan Woontij, ontwikkelaar van het plan, zal voor €13.464,- een strook grond van 132 m2 worden verkocht voor de aanleg van een uitrit en ongeveer acht parkeerplaatsen. Woontij koopt ook een openbare groenstrook, onder voorwaarde dat het openbare karakter blijft.