Achter de schermen

Broodjes

Een paar gefronste wenkbrauwen om me heen. Ik vertelde dat ik woensdag naar de presentatie van Planet Texel zou gaan, waarna ik toch nadere tekst en uitleg moest verschaffen over wat ik daar verwachtte aan te treffen.

Ik geef toe; de wenkbrauwen waren terecht gefronst. Planet Texel is geen sprankelende onderwerp en je bent minstens twee koppen koffie verder voor je hebt uitgelegd wat het inhoudt.

Dat mijn kritische toehoorders niet alleen stonden, bleek ook uit de opkomst bij de OSG. Er waren circa tachtig mensen aanwezig, van wie je - met een beetje natte vingerwerk - een man of dertig niet kon rekenen tot de vaste bezoekersgroep van dergelijke bijeenkomsten.

Op zich niet erg; stel dat er vijfhonderd mensen op af waren gekomen? Dan hadden de leerlingen Consumptief van de OSG in no time aardig wat extra broodjes moeten smeren. Maar Planet Texel is wel een onderwerp dat aandacht verdient en waar ik me graag in verdiep.

Het gaat over plannen en ideeën voor de toekomst van het eiland. Het zijn niet de eerste de beste architecten die zich ermee bezighouden en in de kadernota (voorloper van de gemeentelijke begroting) zag ik de term Planet Texel van de zomer al diverse keren opduilken.

Met andere woorden; het klinkt nu nog allemaal vrijblijvend, maar er komt een periode waarin die ideeën en plannen onderdeel zijn van nieuw beleid en een serieus karakter hebben.

Betekent dat dat je nu al meteen met de ene hand bij de rode knop en de andere bij de alarmbellen moet zitten om ogenbikkelijk 'alarm te slaan' zodra iets niet bevalt? Nee. Ik denk dat Planet Texel nu in een fase zit dat het goed is om meningen te geven, te volgen wat er gebeurt en waar nodig te sturen.

Een gezond kritische benadering is op zijn plek; er zijn door de jaren meer visies gepasseerd die luid bij de boot aankwamen en stilletjes achter de vuurtoren verdwenen. Het zou echter jammer zijn als Planet Texel pas wordt 'ontdekt' op momenten dat de huidige ideeën en plannen serieus onderdeel zijn van nieuw beleid. Je kunt nu al uittekenen dat er dan groepen ten strijde gaan trekken, waarna een gemeenteraad zegt dat 'iets toch maar niet moet gebeuren' en je bent terug bij af.

Dat zou zonde zijn van alle tijd en niet in het belang van een eiland dat bij stilstand niet is gebaat. Vandaar de aandacht voor een onderwerp dat misschien niet sprankelend is, maar waarvan je nu al kunt aanvoelen dat je er in de toekomst veel aan kunt hebben als je het goed oppakt. Hopelijk dus een volgende keer een volle zaal. Indien nodig help ik dan graag mee de extra broodjes te smeren...

Jeroen van Hattum