De 'T' waarmee Planet Texel de afgelopen tijd links en rechts meningen heeft gepeild op het eiland, dook woensdag op bij de OSG.
De 'T' waarmee Planet Texel de afgelopen tijd links en rechts meningen heeft gepeild op het eiland, dook woensdag op bij de OSG. Foto: Jeroen van Hattum

'Nieuwe ontwikkelingen aan oostkant eiland'

De oostkant van Texel zou in de toekomst aangegrepen kunnen worden voor verandering en innovatie. De polders nabij de Waddendijk zouden een plek kunnen zijn voor nieuwe recreatie, landschap en natuur.

Het was één van de diverse ideeën die woensdagavond naar voren kwamen tijdens de tweede publieksavond van het project Planet Texel op de OSG in Den Burg. De bureaus La4sale en FARO presenteerden een aantal prikkelende gedachten over Texel in 2030. Architecten Pepijn Godefrey en Jurgen van der Ploeg van beide bureaus wilden daarmee tussentijds polsen hoe er wordt gedacht over de vergezichten die zij aan het ontwikkelen zijn voor Texel in 2030.

De architecten, die de afgelopen maanden met diverse Texelaars en organisaties spraken, maakten grofweg een verdeling van Texel in een 'nostalgisch deel' waar behoud en renovatie van het bestaande het meest op zijn plek zou zijn (het oude land, de binnenduinrand en de zeereep) en een 'utopisch deel' langs de Waddenkust waar in de toekomst verandering het beste zou zijn.

De gedachten gingen uit naar nieuwe vormen van recreatie, maar ook landaanwinning en veranderingen in landbouwgebied. Er werd onder meer geopperd de Prins Hendrikpolder waterbestendig te maken, zodat daar een landschap met water kan ontstaan. Polder Het Noorden werd genoemd als een potentieel gebied om in de toekomst grootschalig aan zilte landbouw te doen. 'Dan komt de hele wereld kijken hoe dat eraan toegaat.' Ook werd geopperd langs de oostkust een bassin te realiseren voor de opvang van zoetwater. Polder Waalenburg werd daar eveneens voor genoemd.

De twee gingen dieper in op 't Horntje en De Koog. Voor De Koog werd onder meer het idee gelanceerd de recreatieterreinen buiten het seizoen om, natuurgebied in plaats van lege vlaktes te laten zijn. Als voorbeeld van die gedachte werd De Bremakker genoemd.

Wat het dorp betreft, werd geopperd het uiterlijk van de Dorpsstraat mee te laten bewegen met de seizoenen. Hoe dat concreet in de praktijk zou moeten, wordt nader uitgewerkt. Het komt er kortgezegd op neer dat in de winter het straatbeeld niet door lege terrassen zou moeten worden bepaald. De architecten opperden ook de gedachte anders met quota voor slaapplaatsen om te gaan.

De ideeën riepen tijdens de presentatie, die werd bijgewoond door circa tachtig mensen, aanvankelijk niet meteen discussie op. Die kwam wel op gang, nadat burgemeester Francine Giskes meer variatie aan de oostkust en het opschonen van terreinen aan de westkust een interessante gedachte noemde. Dick Drijver herinnerde aan het concentratiebeleid dat jaren geleden bepaalde dat toerisme en recreatie vooral aan de westkant van het eiland moest worden geconcentreerd. Een andere bezoeker merkte op dat het lekker was om even 'vrij te kunnen denken, zonder meteen te zeggen dat iets niet kan'. De ideeën van FARO en La4sale zijn terug te vinden op www.smaaktesttexel.nl waar bezoekers een oordeel kunnen geven. De test werd de afgelopen maanden door 757 mensen ingevuld. Bedoeling is dat beide bureaus begin 2014 komen met definitieve versies van hun vergezichten voor Texel in 2030. In mei zijn die dan te zien in de Kunsthal in Rotterdam tijdens de zesde Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.