Finale van de Nationale Sportweek. De opkomst van artiesten viel tegen.
Finale van de Nationale Sportweek. De opkomst van artiesten viel tegen. Foto: Archief Texelse Courant

Gemengde gevoelens Sportweek

Op de afsluiting van de Nationale Sportweek is de sport op Texel goed in de etalage gezet, maar de pr was onvoldoende, beloofde artiesten kwamen niet en de publieke opkomst viel tegen. Maar het lokale bedrijfsleven ziet wel kansen in sport.

Aldus enkele belangrijke bevindingen uit de evaluatie van de finale van de Nationale Sportweek op 27 april jl. Sportwethouder Hennie Huisman was binnen de begroting van ruim €90.000,- gebleven. Waarbij Gerbrand Poster (TX2010) wel de kanttekening plaatste dat volgens hem ambtelijke uren niet waren meegerekend. Wat deze criticaster betreft had de Sportweek sowieso niet gehoeven. 'Die hele commotie was niet nodig geweest, Texel is al sporteiland.' Een tv-uitzending van Voetbal International waarin Rob van der Stap, vrijwilliger bij Texel'94, aan het woord kwam, had volgens hem een veel groter effect. 'Daar kijken één miljoen mensen naar.' Maar met promotie van de sport geeft de wethouder wel uitvoering aan een opdracht in het raadsprogramma. En daar had Poster zelf voor getekend, reageerde Huisman. Eén van de wapenfeiten is dat het nationale dames softbalteam, winnaar van het EK en volgend jaar actief op het WK, Texel als trainingslocatie heeft uitgekozen. 'Als ze op het WK rondlopen met shirts met daarop Texel, gaan ze uitleggen hoe goed het op Texel overwinteren is.' Andere opbrengsten zijn volgens de wethouder betere contacten met de provincie, landelijke sportbonden en NOC*NSF en dat Texel beter in beeld is voor gehandicaptensport. Texel maakt ook deel uit van een verband van zeven gemeenten uit de regio die samenwerken op sportgebied. 'Er is uitwisseling van kennis en ervaring, toegang tot experts en gezamenlijke inkoop.' Huisman verwacht daarvan onder meer te kunnen profiteren bij de aankoop van een kunstgrasveld. Meerdere gemeente staan voor die investering, zodat kwantumkorting tot de mogelijkheden behoort. Interesse van het bedrijfsleven voor sportactiviteiten en evenementen en samenwerkingsverbanden werden ook als winstpunt genoemd.

Maar er was ook kritiek. Met name op de pr, die onvoldoende uit de verf was gekomen. Er was onder meer niet in de Texelse Courant geadverteerd, zodat velen geen idee hadden waar de activiteiten zich afspeelden en wat er precies te doen was. Huisman: 'Goedkoop was in dit geval duurkoop.' Ook het ontbreken van artiesten als Marco Borsato was een teleurstelling. NOC*NSF had die wel toegezegd, maar ze kwamen niet. Het contract bleek op dit punt niet waterdicht. Het viel ook tegen dat de beloofde aandacht op de landelijke tv ontbrak. Huisman: 'De publiciteit is niet waargemaakt.' Desondanks luidde haar conclusie dat de Sportweek een startpunt was voor Sporteiland Texel. 'Clubs zullen zich volgend jaar weer presenteren op een open dag.' Hoeveel extra leden het had opgeleverd wist Huisman niet. Aad van Gils (TB): 'Bij de Eilandschutters in ieder geval twee.'

Naar aanleiding van de Nationale Sportweek is een filmpje gemaakt: 'Do the Dorian'. Dit is te bekijken via Youtube.