Verstild moment uit de documentaire Bikkels van Daan Bol.
Verstild moment uit de documentaire Bikkels van Daan Bol. Foto:

Daan Bol bij VPRO

Bij Villa Achterwerk van de VPRO is zondag de documentaireserie 'Bikkels' te zien, over kinderen die de zorg hebben voor een ziek of gehandicapt familielid. Eén van medewerkers aan de serie is oud-Texelaar Daan Bol.

Bol studeerde vorig jaar af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, en ontving een prijs van het Filmfonds voor zijn afstudeerproject 'Niet op meisjes' over een jongen die worstelt met zijn ontluikende homoseksualiteit. De afgelopen maanden werkte Bol aan Bikkels. Hij deed niet alleen de research voor de serie, maar ook de regie van de zondag uit te zenden documentaire. Als researcher ging hij op zoek naar kinderen en hun families en stuitte zo op de negenjarige Alexey die de zorg draagt voor zijn tweelingbroer Maxim, die leidt aan een zware vorm van het syndroom van Down. Daardoor blijft hij in zijn hoofd een baby van een jaar oud. Vroeger dacht Alexey dat hij in de moederschoot iets had gedaan waardoor Maxim gehandicapt werd, maar nu weet hij dat hij er niks aan kon doen. Alexey haalt zijn broer soms uit bed, geeft hem eten en drinken en troost hem als hij verdrietig is. Maar bovenal probeert hij hem van alles te leren. Zo leerde hij zijn broer een blokje terug te geven en een high-five. Nu wil hij hem tegen een bal leren schoppen, zodat ze later misschien kunnen voetballen. 'Soms kijken mensen naar Maxim alsof hij een aap is', zegt hij, 'maar hij is echt niet dom, hij kan veel meer dan mensen denken". Maxim kan maar één woordje zeggen, maar Alexey begrijpt toch beter wat hij bedoelt dan anderen. Alexey wil zijn hele leven voor zijn broer blijven zorgen, maar droomt dat Maxim zoveel leert dat ze ooit samen een grote reis kunnen maken.

Volgens Bol zijn kinderen en jongeren die thuis (mee)zorgen voor een langdurig ziek of gehandicapt gezinslid een harde werkelijkheid. Alleen in Nederland gaat het al om zo'n 500.000 minderjarigen. De serie schildert hun leven vol verantwoordelijkheid, die ze met doorzettingsvermogen, humor en liefde dragen. Daarnaast is te zien dat ze net als ieder ander kind hun fantasieën en dromen hebben. Bikkels wordt wekelijks uitgezonden via NL 3 en begint om 9.25 uur. De afleveringen zijn na de uitzending terug te zien via www.villa-achterwerk.nl.

Informatie Ecodorp

Bij Stayokay aan de Haffelderweg in Den Burg wordt vrijdag 1 november een informatiebijeenkomst gehouden over de voortgang van het plan op het eiland een Ecodorp te stichten.

Er is inmiddels een beleidsplan opgesteld en er zijn oriënterende gesprekken gevoerd met de gemeente. De bedoeling is nu een gedetailleerd schetsontwerp te maken en mogelijke locaties te onderzoeken. Op de informatiebijeenkomst worden deze zaken besproken en wordt een beeld gegeven van wat een Ecodorp inhoudt en wat dit voor het eiland kan betekenen. De bijeenkomst begint om 20.00 uur, deelname is gratis. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan via ecohoftexel@gmail.com of tel. 06-40284568.