Overzicht van het horeca-aanbod van Texel uit 2008. Bij paal 17 onderbreekt het vaste paviljoen.
Overzicht van het horeca-aanbod van Texel uit 2008. Bij paal 17 onderbreekt het vaste paviljoen. Foto: Locatus Retailverkenner

Media 'grasduinen' in cafécijfers

Texel heeft de twijfelachtige eer om in een 'kroegenonderzoek' in de top vier te staan van het aantal dranklocaties per inwoner. Volgens het Kenniscentrum Horeca zijn er op Texel 177 horecagelegenheiden, 129,6 per tienduizend inwoners. Alleen Terschelling (214 per 10.000), Schiermonnikoog (239) en Ameland (190) scoren hoger.

Het bericht dat vorige week in diverse landelijke media opdook meldt dat in een gemiddelde Nederlandse plaats er één 'drankgelegenheid' per 1.000 inwoners is. Texel heeft er één per 77 inwoners. Het zijn cijfers die in de meeste publicaties zonder verdere toelichting zijn gebracht en die makkelijk tot de verkeerde conclusie kunnen leiden. 'Het ANP heeft zitten grasduinen in onze gegevens', doelt een woordvoerder van het Kenniscentrum Horeca bijvoorbeeld op meegerekende restaurants, waar ook wordt getapt.

Nieuw zijn de cijfers overigens niet. In de in 2009 verschenen Toekomstvisie Voorzieningenstructuur Texel, een strategisch beleidsdocument van de gemeente tot de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling, is ook de horeca op Texel onderzocht. Toen waren er 160 horecaondernemingen op het eiland, waarvan de helft in De Koog. De horeca werd uitgesplitst in onder meer 51 cafés en cafés-restaurants, 41 hotels(-restaurants) en 43 restaurants. Er is ook een categorie fastfood (12) en ijssalons (3). ' De horecacluster in en rond De Koog illustreert de toeristische functie van het dorp', schrijven de onderzoekers. In tien jaar tijd was het horeca-aanbod met tien procent toegenomen. Sinds 2009 zijn er nog eens zeventien horecabedrijven bijgekomen. Het (veel) ruimere aanbod aan hotels, hotels-restaurants en café-restaurants dan gemiddeld in Nederland schrijven de onderzoekers toe aan de grote stroom toerisme. 75 Procent van de omzet komt volgens het onderzoek uit de portemonnee van de toerist. Ook driekwart van de omzet wordt geboekt in het tweede en derde kwartaal. In onderzoeksjaar 2008 beoordeelde twintig procent van de horecaondernemers de omzet als krap of onvoldoende. Het horeca-aanbod in De Koog wordt in een SWOT-analyse als 'sterk' beoordeeld. Maar ook wordt in de toeristisch-recreatieve sector gesproken over een 'kwalitatieve mismatch tussen vraag en aanbod.