'Mok is ideaal terrein voor houden van oefeningen en opleidingen'

De Mok is volgens de nieuwe commandant Frank Boots van de Joost Dourleinkazerne een ideaal terrein voor oefeningen en opleidingen.

Het gebied kent door zijn ligging aan zee telkens wisselende omstandigheden. 'Je hebt er te maken met verschillende soorten stroming en weersinvloeden. De Stuifdijk is voor ons een ideale plek om landingen uit te voeren en bij het strand hebben we te maken met oplopende gedeelten onder water.'

De ligging van de haven aan de Mokbaai biedt volgens overste Boots de zekerheid dat de diverse soorten landingsvaartuigen beschut en beschermd liggen. 'Dat scheelt in onderhoud.' De mariniers zijn vanuit de haven snel in het oefengebied. Derden kunnen door de geïsoleerde ligging van de Mok niet zomaar bij de vaartuigen komen.

De bijzondere ligging van de Mok werd in 2001 ook al eens omschreven in een structuurschema voor militaire terreinen van de toenmalige staatssecretaris Henk van Hoof van Defensie, minister Jan Pronk (ruimtelijke ordening) en staatssecretaris Geke Faber (natuurbeheer). Daarin werd de unieke ligging van de Mok benadrukt en beargumenteerd dat verplaatsing van een dergelijk militair terrein naar elders geen optie zou zijn. Boots: 'Dit gebied is uniek voor Nederland en we zijn blij dat we hier mogen zitten.'

De Mok zelf is bij de nieuwe bezuinigingsronde van €384 miljoen op Defensie niet in het geding. Bedoeling is dat het terrein, na het beoogde vertrek van de Surface Assault and Training Group in 2015, in gebruik blijft als oefen- en trainingsterrein. Het Korps Mariniers biedt er diverse amfibische opleidingen.

Wat er met de gebouwen op het terrein gaat gebeuren, is vooralsnog de vraag. De kans bestaat dat ze in de toekomst leeg komen te staan of weinig meer worden gebruikt. Boots: 'Er moet immers worden bezuinigd.' De Mok beschikt onder meer over een werkplaats voor de landingsvaartuigen, slaapvertrekken, kantoren en een hoofdgebouw waar de staf is gevestigd en waar tevens de kantine voor de manschappen is.