Wachtgeld voor ex-wethouder

De afgetreden wethouder Edo Kooiman heeft recht op 38 maanden wachtgeld. Het eerste jaar is dat 80 procent en daarna 70 procent van de wedde (salaris) die hij als wethouder kreeg.

Dat heeft een woordvoerder van de gemeente desgevraagd laten weten. Bestuurders hebben recht op wachtgeld zodra ze uit functie zijn, ook wanneer ze zelf aftreden. Ze kunnen geen beroep doen op bijvoorbeeld de WW wanneer ze plotseling hun functie kwijtraken. De bezoldiging valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. Op internet is een overzicht te vinden waarin de salariëring van wethouders naar groottte van de gemeente wordt beschreven. Texel valt in categorie 3 (gemeenten van 14.001 tot 24.000 inwoners), wat een wedde betekent van €5.553,35 per maand bij een fulltime dienstverband; Kooiman stond voor 0,8 FTE op de loonlijst. Een ex-wethouder kan minstens 6 en maximaal 48 maanden aanspraak maken op wachtgeld. De gemeente wijst erop dat vanaf drie maanden na het in werking treden van de wachtgeldregeling een sollicitatieplicht geldt. Wanneer een ex-wethouder vervolgens een reguliere baan vindt of nevenfuncties aangaat, worden de inkomsten daaruit in mindering gebracht op het wachtgeld. Ter toelichting: als er na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 op een andere manier een einde aan de loopbaan van wethouder Kooiman was gekomen (Texel 2010 wilde na deze raadsperiode niet met hem verder als wethouder), had hij eveneens recht op wachtgeld gehad en golden dezelfde voorwaarden. Kooiman laat desgevraagd weten dat hij binnen een jaar een nieuwe baan hoopt te hebben.

Dubbele pech

Binnen één minuut twee boetes wegens te hard rijden. Het overkwam Inge Grün uit Essen toen zij op weg naar Texel bij Alkmaar de maximumsnelheid van 70 kilometer met tien kilometer overschreed.

Dat gebeurde om 8.45 uur bij het kruispunt Kingweg/Bergerweg en om 8.46 uur snapte de apparatuur haar opnieuw, nu bij het kruispunt Kingweg/Huiswaarderweg. Dat werd duidelijk toen justitie op haar huisadres twee bekeuringen bezorgde, samen €148,-. Grün kreeg het gevoel dat ze voor één overtreding twee keer was gestraft en vroeg zich af of dat juridisch wel in de haak was. Een woordvoerder van de politie laat daar geen twijfel over bestaan. Het gaat om verschillende overtredingen op verschillende plaatsen. In het genoemde gebied staan meerdere flitspalen. 'Mevrouw mag nog blij zijn dat het bij twee boetes is gebleven, het hadden er ook drie of vier kunnen zijn', aldus de politie.