Het brommerongeval half oktober 2012 waarbij de berijder en zijn passagier gewond raakten. (Foto Marcel Winter/Texelphoto.nl)
Het brommerongeval half oktober 2012 waarbij de berijder en zijn passagier gewond raakten. (Foto Marcel Winter/Texelphoto.nl) Foto: Marcel Winter

Extra verhoren brommerongeval

Er komen extra getuigenverhoren in de strafzaak tegen een 23-jarige Texelse automobiliste. Ze was op 14 oktober 2012 betrokken bij een ongeval op de kruising Harkebuurt-Oosterenderweg. Daarbij raakten twee bromfietsers ernstig gewond.

De verhoren waartoe de rechtbank in Alkmaar maandag besloot, vinden plaats op verzoek van advocate Rosan Kocker. Zij verdedigt de Texelse die ervan verdacht wordt het ongeval te hebben veroorzaakt. Volgens haar advocate kunnen getuigen extra licht op de gebeurtenissen werpen. Centrale vraag voor haar is de snelheid waarmee de brommer op het moment van het ongeval heeft gereden toen de auto het fietspad overstak. Tot de getuigen behoort de vader van een vierkoppig Duits gezin, dat in de auto reed en kort voor het ongeval zou zijn ingehaald door de brommer. In het dossier zit een verklaring van een wél door de politie gehoorde dochter van het gezin, die haar vader zou hebben horen zeggen: 'Wat rijdt die brommer hard. Ik ga zelf al 80.' Volgens Kocker is de vader een "cruciale getuige" in de zaak. De rechtbank besloot daarnaast dat ook de brommerbestuurder en zijn bijrijdster en twee medewerkers van de politieverkeersdienst moeten worden gehoord. De politie heeft de brommer na het ongeval op de rollerbank gezet en na metingen een gecorrigeerde snelheid van 54 kilometer per uur genoteerd. Volgens de politie was dat de maximale snelheid die de brommer haalde. De bestuurder en zijn bijrijdster kunnen zelf vragen verwachten over de snelheid waarmee zij reden. Daarnaast zou de bestuurder in een eerder stadium hebben gezegd dat het op het moment van het ongeval goed weer was. De overige betrokkenen claimen dat het regende. De verhoren hebben achter gesloten deuren plaats bij de rechter-commissaris en worden binnenkort ingepland. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is in afwachting daarvan voor onbepaalde tijd uitgesteld. Uit alle verklaringen is vast komen te staan dat de Texelse vlak voor het ongeval keurig stopte om te kijken of er verkeer aankwam. Toen zij dacht dat de weg vrij was en optrok, ontstond de botsing. "Alles is duidelijk, behalve de snelheid van de brommer", vatte rechtbankvoorzitter A. van der Perk de stand van zaken samen. De rechtbank wees het verzoek van de verdediging af om alle drie nog niet gehoorde leden van het Duitse gezin te horen. Ook trok de rechtbank vooralsnog een streep door de vraag om Toon Schoenmaker van Schadebedrijf Texel aan een getuigenverhoor te onderwerpen. Schoenmaker heeft beide wrakken weggehaald en zou hebben gezegd dat het "met een noodgang" moet zijn gegaan. De rechtbank is echter onvoldoende overtuigd van zijn expliciete deskundigheid op dit punt.