Leden van de RK-kerkkoren werden zondag onderscheiden met de Gregoriusmedaille.
Leden van de RK-kerkkoren werden zondag onderscheiden met de Gregoriusmedaille. Foto:

Trouw lidmaatschap

Theo Witte uit Den Burg kreeg zondag na de mis de Gregoriusonderscheiding uitgereikt omdat hij maar liefst zeventig jaar actief is al lid van enig RK-kerkkoor op het eiland. Ook vijftien andere koorleden kregen een medaille wegens trouw lidmaatschap.

De koorleden kregen de versierselen van de Gregoriusvereniging na afloop van de mis opgespeld door kapelaan Szymon Olgrzymek. Bijzondere vermelding daarbij verdient Els de Waard-Schoo, die al vijftig jaar organist is. Als jong meisje begon ze in de kerk van Koog, waarna ze enige tijd het herenkloor in Den Burg begeleidde. Sinds enkele jaren speelt De Waard nu bij The Gospeltrain. Coördinator Hennie Hin-Witte van de RK-parochie Texel noemt een organist van 'cruciaal belang' voor het koor. 'Je kunt wel zeggen dat het bij al onze koren zo is dat er zonder organist ook geen koor is'. Bij de jubilarissen ook een echtpaar, Cor en Wil Schoenmaker-Vendel. Cor is al zestig jaar trouw lid van het herenkoor. Zijn zicht wordt minder, maar dat is wat het koor betreft geen probleem, want hij doet alles uit het hoofd, en aan zijn zangkwaliteiten ontbreekt het niet. Zijn vrouw Wil is al vijftig jaar lid van het dameskoor, dat in april van dit jaar het 50-jarig besteen vierde. Samen met Nel van Heerwaarden en Rita Bakker is zij dus al vanaf de oprichting lid. Uitzonderlijk is de prestatie van Theo Witte, die al zeventig jaar koorlid is. Hij begon als 14-jarige als organist in Oosterend, een functie die hij veertig jaar vervulde. Daarna ging hij verder als lid van het herenkoor van Den Burg.

De Gregoriusonderscheiding wordt uitgereikt door de in 1874 opgerichte Gregoriusvereniging aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de kerkmuziek.

De jubilarissen zijn: 25 jaar: Ank Dijker-Huisman, Marja Veeger-Witte, Ineke de Graaf, Ria de Wit- Kloes, Gré Bakker-Zijm, Jan Jonkergauw. 40 jaar: Alie Schouten, Rita Smit-de Porto, Marijke Stolk-van Sambeek, Agda Witte-Hin. 50 jaar: Els de Waard-Schoo,Rita Bakker-Smit, Nel van Heerwaarde-Huisman, Wil Schoenmaker-Vendel. 60 jaar: Cor Schoenmaker. 70 jaar: Theo Witte.

Herfstmarkt De Waal

In De Waal wordt zondag 20 oktober de jaarlijkse herfstmarkt gehouden, waar inwoners van het dorp spullen als speelgoed, kleding, rommeltjes en boeken verkopen. De markt duurt van 11.00 tto 15.00 uur, Hogereind en Vermaningspad zijn afsgesloten voor doorgaand verkeer. Als het weer daartoe noodzaakt, wordt de markt verplaatst naar het dorpshuis. Waalders met een garage of schuur verkopen, ook bij slecht weer, hun spullen vanuit hun huis of garage.

Ook Ecomare

viert Dierendag

De dieren bij Ecomare worden op 4 oktober, Dierendag, extra verwend. De traktaties worden rond 12.00 uur uitgedeeld.

Omdat de grijze zeehonden het leuk vinden op grote vissen te knagen krijgen ze met medewerking van Peter Bongaards van De Texelse Visspecialist/De Oude Vismarkt een paar echt grote kabeljauwen en wat schelvis of makreel. De zeehonden zullen flink hun best moeten doen om ze naar binnen te krijgen. De gewone zeehonden krijgen blokken ijs met vis erin. Zij zullen moeten ontdekken hoe ze het lekkers te pakken kunnen krijgen. De bruinvissen krijgen nieuwe speeltjes en vier opvangzeehonden krijgen het ultieme cadeau: zij worden vrijgelaten.