Touw en plastic via My Beach

Stukjes touw, sigarettenpeuken, verpakkingen en rommel uit zee. Dat was de oogst van de schoonmaakactie My Beach die afgelopen zomer voor de tweede keer op het Texelse strand werd gehouden.

Bij paal 9, 12, 15, 17, 21 en 28 werden bezoekers van het strand gevraagd om rommel van het strand mee te nemen en om niets achter te laten om het strand schoon te houden. Bij de strandopgangen werden poppen neergezet (strandkoningen) die met verzamelde rommel konden worden aangekleed.

Het was het tweede jaar dat de actie werd gehouden. Plastic vormde de hoofdmoot van het verzamelde afval, evenals resten van netten en touw. De gegevens gaan volgens My Beach naar de beroepsvaart met verzoek erop te letten wat er overboord gaat. Eind augustus werd het strand éénmalig buiten de strandslagen geruimd in het kader van My Beach.

Strandexploitanten Corina Röpke en Jacomien Bas, betrokken bij My Beach, lieten eerder weten dat een grote schoonmaak van het strand in het voorjaar (zoals vroeger gebruikelijk) sinds een paar jaar wordt gemist. Dat helpt volgens hen het strand vervolgens op orde te houden. De exploitanten houden zelf de stukken strand bij hun ondernemingen schoon, maar knelpunt zijn de stukken daarbuiten.