Het college, vlak na het vertrek van wethouder Kooiman.
Het college, vlak na het vertrek van wethouder Kooiman. Foto: Jeroen van Hattum

College wacht stevige kluif na vertrek van wethouder Kooiman

Haven Oudeschild, milieudienst, overleg met de bouwwereld op het eiland en ontwikkeling van nieuwe bestemmingsplannen voor de dorpskernen.

Burgemeester en wethouders kunnen de nodige exra werkzaamheden tegemoet zien na het vertrek van wethouder Edo Kooiman. Als het goed is, wordt deze week bekend welk collegelid zich de komende maanden over welke delen van zijn porteuille ontfermt.

Meest bekend van Kooiman's takenpakket zijn de nieuwe bestemmingsplannen voor de dorpen. Een nieuw bestemmingsplan voor De Koog is achter de rug, de andere dorpen moeten nog. Daarnaast loopt de afronding van plan De Koog en plan Buitengebied. Beiden zijn vastgesteld door de raad, maar belanghebbenden kunnen nog een gang naar de Raad van State maken.

De haven van Oudeschild en een nieuw grondstoffenbeleidsplan zijn andere zaken waar Kooiman druk mee was. Beide onderwerpen komen naar verwachting binnenkort in de raad aan de orde. Het grondstoffenbeleidsplan (eerder het afvalbeleidsplan) behelst de manier waarop Texel in de toekomst met afval omgaat. Bij de haven speelt de vraag of het gaat lukken een coupure terug te krijgen in de dijk.

Minder opvallend onderdeel van Kooiman's portefeuille is de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord die in 2014 van start moet gaan. Bedoeling is dat de huidige Milieudienst Kop van Noord-Holland daarin opgaat. Die dienst voert de milieutaken uit voor Texel en andere gemeenten in de Noordkop. Het is een proces dat veel bestuurlijk overleg vergt.

Kooiman was als wethouder verder vertegenwoordigd in het overlegorgaan voor het nationaal park Duinen van Texel, een overlegorgaan van kustgemeenten in Noord-Holland, de Gebiedscommissie Texel en hij voerde om de twee weken overleg met de Texelse bouwwereld.

Beheerplannen voor de riolering op het eiland vielen onder zijn hoede, evenals de infrastructuur van wegen. Bekende voorbeelden daarvan zijn de Molenstraat en de Kikkertstraat in De Cocksdorp en straks de Gasthuisstraat in Den Burg. Op gebied van infrastructuur had wethouder Kooiman ook geregeld overleg met Staatsbosbeheer dat eveneens diverse wegen (bv fietspaden) op het eiland beheert.

Ondernemersvereniging TOP uitte vóór het naderend vertrek van Kooiman de zorg dat er vertraging in lopende zaken zou gaan ontstaan. TOP noemde in een brief aan de politieke partijen de stand van de eilandeconomie daarvoor te kwetsbaar. De partijen werd toen gevraagd 'belangen van partij- en of verkiezingspolitiek goed af te wegen tegen de urgente maatschappelijke en economische problemen'. Kooiman liet bij zijn afscheid op woensdag 18 september eveneens weten grote zorgen te hebben.

Vuurtorenweg

De aanrijding op de Vuurtorenweg waarover we vorige week berichtten, verliep iets anders dan vermeld. De bestuurder uit Grouw naderde de trekker (die aan de voorzijde verlichting voerde), met het strandhuisje uit de tegenovergestelde richting, raakte het wiel van de brede aanhanger onder het strandhuisje, waarna hij in botsing kwam met een achteropkomende auto.