Kwaliteit van bestuur reden tot bezorgdheid

Goede bestuurders zijn goud waard. Maar ook dun gezaaid. En menig Texelaar die er wél geknipt voor zou zijn, past ervoor. Te druk met het bedrijf, gezin, angst dat klanten weglopen, geen kop van jut willen zijn of zich verre willen houden van politieke twisten zoals die recent ex-wethouder Edo Kooiman de kop kostten.

Zo er al niet sprake is van 'bestuurlijke armoede' op Texel, dreigt die in de toekomst. Franck van den Broeck, vrijdag herkozen als commissaris bij TESO formuleerde het zo: 'Naar de mening van de Raad van Commissarissen (RvC) ontwikkelt de noodzakelijke kwaliteit van bestuur zich niet vanzelf.' Terwijl bestuurlijke kwaliteit wellicht meer dan ooit bittere noodzaak is. De wereld wordt gecompliceerder, marges kleiner, concurrentie sterker en ook de zelfstandigheid van Texel hangt samen met de kwaliteit van bestuur. Want zoals de burgerij het reilen en zeilen van de lokale democratie met argusogen volgt, bezien ook hogere overheden de besluitvorming op Texel met een kritische blik. Ook voor een onderneming als TESO, een cruciale factor voor onze economie, is een capabel bestuur van levensbelang. Belangenorganisaties zoals TOP delen de zorgen van de RvC van TESO. Dit voorjaar spraken de commissarissen met meerdere Texelse besturen over het thema bestuurlijke kwaliteit. De overtuiging van het belang van bestuurlijke kwaliteit, maar ook van de noodzaak om daarin te investeren bleek alom aanwezig.'

Conclusie mag niet zijn dat het op Texel ontbreekt aan bestuurlijk talent. Integendeel. Dirk de Lugt, als president-commissaris van TESO en straks voorzitter van de Raad van Beheer van suikergigant Cosun, is het vleesgeworden voorbeeld van onze rijk gevulde bestuurlijke vijver. Zo zijn er meer voorbeelden. Nu, in het verleden, en waarom niet in de toekomst? De Lugt herkent in de komende generatie veel potentieel. Zoals uit de geledingen van Jonge Ondernemers Texel en Agrariërs Jongeren Texel, met veel hoog opgeleide jongeren.

Maar met een hoge opleiding en/of eigen bedrijf alleen ben je nog geen goed bestuurder. Daar komt meer voor kijken, weet ook De Lugt. Opgeleid als agrarisch ondernemer, uit een bestuurlijk geslacht en gezegend met talent, heeft hij het 'vak' vooral in de praktijk moeten leren. Zoiets gaat met vallen en opstaan. Dat is niet erg, maar tegen teleurstellingen aanlopen kan pijnlijk zijn en zelfs de reden zijn dat potentiële bestuurders afhaken. Het is onmiskenbaar dat binnen het ondernemerskorps dat nu aan het roer zit bij bedrijven, veel bestuurlijke kwaliteit rondloopt. Maar om uiteenlopende redenen staat bij menigeen de maatschappelijke activiteit op een laag pitje.

Het baart TOP, TESO en andere organisaties zorgen. Van den Broeck: 'In de toekomst moeten besluiten worden genomen, keuzes worden gemaakt en kansen gepakt die eilandbreed, inclusief TESO, van groot belang zijn.' De RvC duikt met TOP en anderen op de materie. 'Om een vorm te vinden waarmee we de bestuurlijke talenten op Texel kunnen laten ontwikkelen tot de bestuurders die Texel, maar ook TESO nodig heeft. Het zou mooi zijn als ook TESO daar de vruchten van kan plukken.' (GT)