'Koppeling maken tussen ideeën'

Makkelijk maken de mensen van Planet Texel het zich niet bepaald; uit een complexe mix van ideeën, plannen en thema's stellen ze vergezichten en toekomstbeelden voor Texel samen.

Architect Jurgen van der Ploeg van FARO liet in juni tijdens de eerste bijeenkomst van Planet in Kaap Skil weten dat de bureau's La4sale en FARO niet direct van plan waren allemaal nieuwe ideeën voor het eiland te bedenken. Zij zouden zich vooral gaan bezighouden met 'koppelingen' tussen bestaande ideeën en plannen om tot 'nieuwe inzichten' te komen. Dat gebeurt aan de hand van onder meer de thema's wonen, toerisme, economie, energie, water, duurzaamheid en landschap.

Na de presentatie in Kaap Skil werd het redelijk stil rond het omvangrijke project, maar de betrokken partijen laten inmiddels weer van zich horen. Woensdag is er vanaf 17.00 uur een presentatie van de stand van zaken tot nu toe. In januari moeten er definitieve toekomstbeelden en vergezichten voor Texel in 2030 op tafel liggen.

Planet Texel kan zelf ook als redelijk complex worden omschreven. De vergezichten en toekomstbeelden worden in eerste instantie gemaakt voor de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Texel figureert in 2014 op een grote architectuurtentoonstelling in Rotterdam tussen Rotterdam en Brabantse steden.

De vergezichten en toekomstbeelden zijn daarna bestemd voor Texel zelf. Het college wil de resultaten gebruiken bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld nieuw beleid en de nieuwe bestemmingsplannen voor de dorpen. In de gemeentelijke begroting voor 2014 duikt de naam Planet Texel al meerdere keren op. Volgens het college is het de bedoeling dat andere organisaties op het eiland in de toekomst eveneens hun voordeel kunnen doen met de bevindingen van Planet Texel.

La4Sale en FARO hebben een leidraad met negen principes opgesteld om de toekomstbeelden in de praktijk kans van slagen te bieden. Daar wordt tijdens de presentatie bij de OSG nader op in gegaan. 'We willen achterlaten welke stappen genomen zouden moeten worden en hoe wij tot de vergezichten zijn gekomen', aldus Pepijn Godefroy van La4sale. Van der Ploeg: 'We adviseren onder meer op plekken waar je het niet direct verwacht meer te doen met de natuur, veranderingen te accepteren en om diversiteit en variatie strategisch in te zetten. We adviseren ook om te blijven jutten en pionieren.'

De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) heeft €260.000,- uitgetrokken voor Planet Texel en het college €100.000,-. De tentoonstelling gaat over de combinatie stad en natuur. De organisatie liet het oog op Texel vallen, omdat het eiland als natuurgebied aan de rand van een grote verstedelijkte delta ligt.