Veel animo voor

Starterslening

Niet vaak heeft een besluit van de gemeenteraad zó snel gevolgen. Ruim een week nadat de raad toestemde in het instellen van een Texelse starterslening hebben zich hiervoor al achttien Texelaars aangemeld.

Er is budget om twintig Texelaars die een huis willen kopen op deze wijze de helpende hand te bieden. De gemeente heeft een budget van drie ton vrijgemaakt, waarbij de gemeente per woning €30.000,- uitleent aan de koper, goed voor tien woningen. De andere tien leningen lopen via het Rijk, dat een soortgelijk bedrag beschikbaar stelt. Het dit bedrag wordt het gat gedicht tussen het bedrag dat banken bereid zijn te financieren en de hoogte van de lening die nodig is om het de starterswoning aan te kopen. Tot dusver lukt dat vaak niet omdat kopers er niet in slagen dit gat te overbruggen. Niet alleen worden starters in de gelegenheid gesteld een huis te kopen, beoogd neveneffect is ook dat de woningmarkt in beweging wordt gebracht. Praktijk is nu dat veel transacties liggen te wachten tot het moment dat een huiseigenaar zijn of haar woning heeft verkocht. De verkoop van één woning zou zelfs tot drie verhuizingen leiden.

De regeling kost de gemeente op jaarbasis €3.000,-. Hoewel de animo hoog is en er ten hoogste twintig starters op deze wijze kunnen worden geholpen, was er donderdag nog ruimte voor een paar Startersleningen. Gegadigden kunnen bij de gemeente een aanvraagformulier invullen.

Het proces kwam in een stroomversnelling nadat Denise Betsema begin juni de publiciteit had gezocht. Zij en haar vriend hadden een huis op het oog, maar kregen het niet rond bij de bank.