Raad: doe onderzoek naar zeedrinkwater

De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met een onderzoek naar drinkwater uit zee.

De partijen gingen tijdens de raadsvergadering akkoord met het voorstel van D66 om te onderzoeken of het haalbaar is om - net als vroeger - weer drinkwater uit zee te gaan winnen.

Drinkwaterbedrijf PWN heeft aangegeven mee te willen helpen bij dat onderzoek en dat was voor Texels Belang een reden om in te stemmen. Willem Vlas liet weten dat onderzoek naar de haalbaarheid één is, maar dat ook goed naar de consequenties en de kosten gekeken moet worden. Volgens hem moeten de partijen ervoor waken dat ze zich niet meteen rijk rekenen bij de gedachte dat eigen drinkwater goedkoper is.

Volgens Ben Zegeren (CDA) zou het geen kwaad kunnen het geheel in een pilot te gieten. Volgens Nils Lely (PvdA) biedt het kans op nieuwe werkgelegenheid. Bedoeling is dat het onderzoek wordt uitgevoerd in de loop van 2014 als het college een haalbaarheidsonderzoek laat doen naar de energie-ambitie van Texel. Vijf jaar geleden stelde de raad een ambitiemanifest vast waarin de ambitie werd uitgesproken dat Texel over zeven jaar zelfvoorzienend zou moeten zijn op gebied van energie en water.