Bloemen van Frans Visman voor Astrid van de Wetering.
Bloemen van Frans Visman voor Astrid van de Wetering. Foto: Jeroen van Hattum

Van de Wetering volgt Visman op

Astrid van de Wetering uit Oudeschild is volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker voor D66.

Van de Wetering werd dinsdagmiddag gekozen tijdens een ledenbijeenkomst van de partij. Ze kreeg twaalf stemmen. Cees Hoogerheide, eveneens kandidaat voor het lijsttrekkerschap kreeg zeven stemmen. Een stem werd ongeldig verklaard. Lokale leden van de partij hebben geen stemrecht, omdat volgens de reglementen van D66 moet iemand landelijk lid zijn om mee te stemmen over de kandidatenlijst.

Van de Wetering is de opvolger van Frans Visman die de partij jarenlang heeft geleid. De nieuwe lijsttrekker is raadslid sinds 2010. Ze werd in 1998 lid van D66 en deed in 2003 haar intrede als commissielid in de commissie Welzijn. In 2010 kwam Van de Wetering in de gemeenteraad waar ze sindsdien een fractie vormt met Hoogerheide. Tot 2010 was ze ook een tijd voorzitter van D66.

Visman raakte in 1992 betrokken bij de partij. In 1993 kwam hij in het bestuur en in 1999 werd hij voorzitter. Begin 2001 volgde hij Pieter de Groot op die eind 2000 terugtrad als raadslid. Visman was daarna lijsttrekker bij de verkiezingen van 2002, 2006 en 2010. Sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen zit hij als wethouder in het college.

Van de Wetering is bij de komende verkiezingen tevens wethouderskandidaat voor het geval D66 opnieuw in het college komt. Visman heeft inmiddels aangegeven geen tweede periode als wethouder te ambiƫren. Hij is wel bereid volgend jaar opnieuw op de kandidatenlijst te staan. De verdere indeling daarvan moet nog worden vastgesteld. De raadsverkiezingen staan gepland op woensdag 19 maart 2014.