Afbeelding
Foto:

Heldere blik

Beleving


Een warme zomer ligt weer achter ons. Het mooie weer was van invloed op een toename van het aantal overtochten van de TESO. Dat was ook wel nodig na het sombere en regenachtige voorjaar. Vakantiegangers boeken steeds later hun vakantie en de actuele weerssituatie speelt daarbij een doorslaggevende belangrijker rol. Slecht weer zorgt direct voor minder toeristen. Dat consumentengedrag maakt de sector op Texel kwetsbaar.
We zullen naar mijn idee moeten proberen iets minder weersafhankelijk te worden. Dat kan alleen maar door mensen iets te bieden waar ze evengoed voor willen komen: een goed evenement. Een mooi voorbeeld was de laatste Texel Culinair. De weersvoorspellingen waren slecht. Toch zijn er veel Texelaars en toeristen op de been gekomen. Het weer was achteraf gezien ook nog eens best acceptabel.
Om het hele jaar door een stabiele bezoekersstroom op gang te houden - en jaarlijks te blijven genereren - is versterking en professionalisering van de evenementen noodzaak. En dan met name de evenementen die zich richten op het trekken van bezoekers naar Texel. De andere waddeneilanden zijn ons op dat vlak een flinke stap vooruit, denk alleen maar aan Oerol.
Met een bundeling van de krachten van Texelse initiatiefnemers en partijen kunnen we stappen maken. En we moeten daarbij ambitie tonen en iedereen moet meedoen. Neem nu de Toscane. Qua natuurschoon en kunsthistorie misschien wel het mooiste gebied in Europa. Op dit moment wordt het WK wielrennen daar gehouden. In heel veel winkels, zelfs in de chique kledingzaken, wordt iets gedaan met een fiets of iets anders dat betrekking heeft op fietsen. Daarnaast zullen de mooie plaatjes van de Dom in Florence, het Palazzo Vecchio en de prachtige groene heuvels er voor zorgen dat de Toscane bij vele mensen toch weer een plekje hoger komt als reisdoel.
Nu pleit ik niet voor een WK wielrennen op Texel. We moeten het wel op de Texelse schaal houden. Maar een groot nationaal of misschien internationaal evenement dat het vlak tussen sport, cultuur en de natuur weet te raken, geeft een enorme toegevoegde waarde.
Ondertussen kunnen we zeker meer doen met wat we al hebben. Dus ondernemers: straks in juni een zeil of een surfplank in de etalage? En hoe geven extra cachet aan Struûn Texel, dat als het meezit eind november wordt georganiseerd? Met een extra beleving zal iedereen Texel vast voor het eerst of opnieuw willen bezoeken. Weer of geen weer.

Robin Konijn
p/a redactie@texelsecourant.nl