Na de Johannes Passion brengt Amici Cantus nu het Requiem van Mozart.
Na de Johannes Passion brengt Amici Cantus nu het Requiem van Mozart. Foto: March Heijnen

Requiem van Mozart

Kamerkoor Amici Cantus voert zondag 17 november in de RK-kerk aan de Molenstraat in Den Burg het Requiem van Mozart uit. Het koor wordt voor de gelegenheid versterkt met extra zangers en een orkest.

Het onvoltooid gebleven Requiem (KV 626) is misschien wel het meest indrukwekkende werk van Mozart. En dat terwijl zeker vier van de veertien delen vrijwel zeker niet door Mozart zelf zijn gecomponeerd, hoewel niet uitgesloten kan worden dan zijn goede vriend en leerling Frans Xavier Süßmayr aantekeningen van Mozart tot zijn beschikking had toen hij het werk meerstemmig uitwerkte. Maar ook buiten dat is het Requiem al sinds het begin door mysterie omgeven, al was het maar omdat de opdrachtgever lange tijd onbekend is gebleven, waarschijnlijk omdat hij het werk als van zijn eigen hand wilde laten uitvoeren. Het Requiem, waarin Mozart de teksten van de Latijnse missa defunctorum volgt, werd geschreven in opdracht van graaf Von Walsegg ter ere van zijn overleden vrouw Anna. De gezondheidstoestand van Mozart liet niet toe dat hij het werk voltooide. Anna Wolsegg overleed in februari 1791, Mozart in december van dat jaar. Aan de hand van zijn schetsen en aantekeningen - en mogelijk mondelinge mededelingen - werd het werk voltooid en in de loop van 1792 aan de opdrachtgever geleverd. Deze geheimzinnigheid droeg er toe bij dat het Requiem kon uitgroeien tot een van de meest geliefde requiems uit de klassieke periode, een populariteit waaraan in de moderne tijd de film 'Amadeus' een extra steentje heeft bijgedragen. Maar ook buiten dit verhaal is Mozarts Requiem een indrukwekkend werk, waarin de boodschap ('wie niet goed zijn best doet, gaat naar de hel') niet alleen heel duidelijk, maar ook heel muzikaal wordt neergezet. Net als in zijn opera's laat Mozart de muziek de tekst versterken, zoals in het Dies irae, waarin wordt verwezen naar het Laatste Oordeel, en in het Confutatis, waarin hemel en hel naast elkaar klinken. Tijdens zijn leven schreef Mozart zo'n twintig missen.

Amici Cantus is al sinds het voorjaar aan het repeteren, met Lida Wels als repetitor. De muzikale leiding van het project is in handen van Ellen Verburgt. Het koor is voor de gelegenheid uitgebreid naar 24 zangers, die nog versterkt worden met zangers van de overkant. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door barokorkest Eik en Linde.

Naast het Requiem van Mozart voert het koor de Missa Sancti Nicolai (Hob. XXII:6) van Joseph Haydn uit. Haydn schreef dit stuk in 1772 voor prins Nicolaas II Esterházy. De uitvoering vond plaats op 6 december, het feest van Sint Nicolaas en de naamdag van de prins, die met deze mis in de kapel van het prinselijk kasteel in Eisenstadt werd gevierd. Deze mis is de laatste van 4 missen die Haydn tussen 1766 en 1772 componeerde. Pas na 1796 schreef Haydn zijn overige grote missen, steeds voor de naamdag van de vrouw van een nieuwe prins.

Het concert vindt plaats op zondag 17 november, aanvang 15.00 uur. De toegang bedraagt €17,-, kaarten zijn vanaf 1 oktober te verkrijgen bij Nauta Boek, de koorleden en lidawels@kpnplanet.nl.