De levensgrote 'T' met camera in het landschap nabij de vuurtoren.
De levensgrote 'T' met camera in het landschap nabij de vuurtoren. Foto: Hans Peter Föllmi

'Mening geven over Texel via 'T'

Met diverse gesprekken, opnames en een 'Texelse smaaktest' op internet hebben de bureau's La4sale en FARO zich de afgelopen maanden voor Planet Texel verdiept in het eiland.

De opnames werden gemaakt met behulp van een levengrote 'T' met daarin een camera. Wie wilde, kon zijn of haar hoofd in het voorwerp steken en een mening over Texel geven.

Op youtube staat een compilatie van de opnames. Zo is er bijvoorbeeld iemand te zien die zich uitspreekt over de onaantrekkelijkheid van de veerhaven ('aankomen in Oudeschild was veel leuker'), iemand die lyrisch is over het landschap en iemand die zijn kanttekeningen bij windmolens zet.

Via de smaaktest (www.smaaktesttexel.nl) lieten FARO en La4sale belangstellenden meningen geven over Texel nu en Texel in de toekomst. Dat gebeurde aan de hand van foto's. Architect Jurgen van der Ploeg: 'Uit die test kwam onder meer naar voren dat toeristen en ondernemers op Texel het meest vooruitstrevend zijn en dat bewoners zich wat terughoudender opstellen.'

Zaken als de kust en schapenboeten in het landschap kregen via de smaaktest hoge cijfers. Windmolens kwamen er minder vanaf, al moet dat volgens Van der Ploeg worden gerelativeerd. 'Je ziet dat tegenstanders meteen fel zijn en een 1 geven voor windmolens, terwijl voorstanders gematigder zijn en bijvoorbeeld een 7 geven.'

De Smaaktest, in de lucht sinds juni, krijgt na woensdag 2 oktober een nieuwe inhoud. Dan kunnen bezoekers hun mening geven over de toekomstbeelden voor de veerhaven, De Koog en Texel in het algemeen. La4sale en FARO gebruiken de nieuwe meningen voor een verdere uitwerking van de toekomstbeelden dan wel vergezichten voor Texel. Die zijn naar verwachting begin 2014 klaar.

Tijdens de presentatie komende woensdag in de OSG aan de Haffelderweg in Den Burg wordt de stand van zaken tot nu toe weergegeven. De bijeenkomst begint om 17.00 en duurt tot 20.30 uur. Leerlingen van de afdeling Consumptief verzorgen de catering. De eerder genoemde 'T' staat komende woensdag bij de OSG. Belangstellenden kunnen dan wederom hun mening over Texel geven.