Planet Texel: toekomstbeeld in de maak voor 't Horntje en De Koog

Er zijn uitgebreide toekomstbeelden voor 't Horntje en de omgeving van De Koog in de maak. De visies worden opgesteld door de architectenbureaus La4sale en FARO.

De toekomstbeelden komen voort uit het project Planet Texel dat in juni van start ging. Medewerkers van FARO en La4sale hebben sindsdien met diverse Texelaars en Texelse organisaties gesproken om ideeën en plannen te horen. Dat moeten leiden tot meerdere toekomstbeelden voor 2030. De bureaus geven woensdag 2 oktober op de OSG in Den Burg een presentatie over de bevindingen tot nu toe.

't Horntje (veerhaven en omgeving) en De Koog worden er volgens architect Jurgen van der Ploeg van FARO diepgaand uitgewerkt. Gesprekken met betrokkenen leerden dat er op die plekken de nodige mogelijkheden zijn. 'We maken verschillende scenario's voor 2030 en we geven aan hoe daar het beste te komen. Vergelijk het met het plannen van een treinreis. Als je om 17.00 uur op het station in Den Helder wil zijn, ga je ook terugrekenen om te zien hoe laat je moet vertrekken en waar je eventueel moet overstappen. Dan ga je niet zomaar van station naar station reizen.' Volgens Pepijn Godefroy van La4sale benadrukt dat niet alleen naar het dorp De Koog wordt gekeken, maar ook naar de omliggende omgeving.

De keuze is gebaseerd op onder meer het Loodsenproject en plannen van de pas opgerichte Stichting Duindorp in De Koog. Van der Ploeg: 'We gaan uit van bestaande plannen om zaken verder te brengen. Het is niet de bedoeling iets totaal anders te gaan bedenken.'

Planet Texel is een samenwerking tussen Texel en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. De toekomstbeelden zijn volgend jaar onderdeel van een grote tentoonstelling in Rotterdam en daarna komt het materiaal naar Texel. Meer over de voortgang van het project en de bijeenkomst woensdag bij de OSG elders in deze krant.